~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Δυο χρόνια ζωής συμπλήρωσε «Η Εφημερίδα των Συντακτών»

   H ιστορία της «Εφημερίδας των Συντακτών»  

Οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για την έκδοση της εφημερίδας ξεκίνησαν από τις αρχές του 2012. Η ζύμωση κράτησε αρκετούς μήνες και η ιδέα αποκρυσταλλώθηκε το καλοκαίρι, για ένα ημερήσιο απογευματινό φύλλο με τίτλο «Η Εφημερίδα των Συντακτών». Στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκε η σύνθεση της διευθυντικής ομάδας με την εκλογή ως διευθυντή του Νικόλα Βουλέλη και αμέσως άρχισε η προετοιμασία για την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου. Την 1η Νοεμβρίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, όπου ανακοινώθηκε επισήμως η έκδοση της εφημερίδας και το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό και μοναδικό εγχείρημα που εκδηλώθηκε σε μια φάση κατά την οποία διαμορφώνονταν πρωτοφανείς συνθήκες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
«Η Εφημερίδα των Συντακτών», την οποία εκδίδει ο «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά» μέσω της «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» στην οποία ο Συνεταιρισμός είναι ο κύριος μέτοχος, συγκροτήθηκε κυρίως από πρώην εργαζόμενους στην «Ελευθεροτυπία» και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» -δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς- αλλά και από πρώην εργαζόμενους σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Ήταν μια πραγματικά νέα εφημερίδα που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και ήθελε να συμβάλει στην υπέρβασή της. Μια συνεταιριστική εφημερίδα που έμπαινε δυναμικά στην αγορά, χωρίς να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης ή ενός πολιτικού κόμματος, χωρίς έναν ισχυρό ιδιοκτήτη-εκδότη, χωρίς να είναι τμήμα ενός συγκροτήματος ή ενός ομίλου μέσων ενημέρωσης.

Η εφημερίδα αυτή κλήθηκε να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνίας, που ζητά ανεξάρτητη, πολυφωνική και σε βάθος ενημέρωση, ουσιαστική έρευνα και ανάλυση κάθε πτυχής της πραγματικότητας, και κυρίως αυστηρή, σκληρή, αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση, και προς την εκάστοτε εξουσία και προς τους εκάστοτε διεκδικητές της.

Η έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» συνέπεσε με μια φάση βαθύτατων ανακατατάξεων τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στην ίδια την κοινωνία, εκεί όπου εκκολάπτονται νέες ιδέες, απόψεις και ρεύματα. Η εφημερίδα δεσμεύτηκε ήδη από την πρώτη συνέντευξη Τύπου ότι θα έχει ανοιχτές τις κεραίες της για τα νέα μηνύματα και ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου τοπίου, σε προοδευτική κατεύθυνση.
Διακηρύξαμε εξαρχής ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η κριτική του δημόσιου βίου προϋποθέτει, σήμερα, την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο αν μετέχει στα παλιά ή στα νέα πλέγματα εξουσίας που δημιουργούνται, δηλαδή στη νέα διαπλοκή. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι καμιά εξάρτηση από πολιτικές, οικονομικές ή κομματικές εξουσίες. Η στάση αυτή δεν σημαίνει αποξένωση από την κοινωνία. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ενδιαφέρεται για όλους τους πολιτικούς χώρους και θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός ευρύτατου φάσματος της κοινωνίας, που εκτείνεται από τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης μέχρι την άκρα αριστερά. Η εφημερίδα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες των μεγάλων πόλεων, αλλά και της περιφέρειας, τους εργαζόμενους, αλλά και τους άνεργους, που θέλουν μια εφημερίδα η οποία δεν θα τους κοροϊδεύει, δεν θα τους παραπλανά και δεν θα τους αποκοιμίζει.
Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα κατοχύρωσαν την πολυφωνία της εφημερίδας ως αναγκαίο όρο της αυτονομίας της. Αυτή η πολυφωνία εξασφαλίζεται μέσα από τη συνεργατική, συνεταιριστική μορφή οργάνωσης της εφημερίδας, που ανήκει και ελέγχεται από το σώμα των εργαζομένων σε αυτήν. Άλλωστε, τα μέλη του συνεταιρισμού, συνεισέφεραν το κεφάλαιο, στο οποίο στηρίζεται το εγχείρημά μας και η γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού εκλέγει τα μέλη της διευθυντικής ομάδας.
Το νέο εγχείρημα στήριξαν εθελοντικά πολλοί επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά εξίσου αποφασιστική για την ενίσχυση του πλουραλισμού της εφημερίδας ήταν η συμβολή εκατοντάδων συνεργατών-αρθρογράφων από τον επιστημονικό και τον πολιτικό κόσμο, από τον χώρο του πολιτισμού και των πανεπιστημίων, από τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα, από τον χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, από την Εκκλησία ή από απλούς πολίτες.
Η εφημερίδα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ελάχιστα ως μηδαμινά μέσα, με το υστέρημα των εργαζομένων της και με την ενίσχυση φίλων, εδραίωσε την παρουσία της, έχει θετικό πρόσημο κυκλοφορίας σε σχέση με τις άλλες εφημερίδες, διεκδικώντας μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά, κέρδισε ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού αναγνωστικού κοινού και της διαφημιστικής αγοράς και έχει πλέον μια υπερσύγχρονη διαδικτυακή παρουσία με ευρύτατη επιρροή και απήχηση. Η “Εφημερίδα των Συντακτών” είναι η μόνη εφημερίδα που δεν χρωστάει στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε τράπεζες.
Ταυτόχρονα, η εφημερίδα πέτυχε πολύ γρήγορα να κατοχυρωθεί ως αξιόπιστη και έγκυρη πηγή αναφοράς, σεβόμενη τη δεοντολογία και αρνούμενη να υιοθετήσει την σκανδαλοθηρία και τον κιτρινισμό. «Η Εφημερίδα των Συντακτών» άνοιξε πολλά και ουσιαστικά μέτωπα στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, για θέματα που συνήθως αποσιωπούνται από σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά κυρίως παρέμεινε πιστή στις ιδρυτικές αρχές της ως μια έπαλξη πολυφωνίας και πλουραλισμού, που δεν φοβάται να λέει την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση και να δίνει βήμα σε ένα ευρύτατο φάσμα απόψεων και ιδεών, προάγοντας ουσιαστικά το διάλογο και θωρακίζοντας την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία, τη στιγμή που στη συντριπτική πλειονότητα των εντύπων κυριαρχεί η μονότονη και ομοιόμορφη συμμόρφωση στις επιταγές των ισχυρών της διαπλοκής.
Δύο χρόνια μετά, σας καλωσορίζουμε στον ανανεωμένο ιστότοπό μας http://www.efsyn.gr/  και σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε να στηρίζετε μια εφημερίδα χωρίς εξαρτήσεις από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, μια εφημερίδα με τη δική της άποψη. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι η δική μας απάντηση στην κρίση.  Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Μαζί, συνεχίζουμε!

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Για μεθοδεύσεις εναντίον της Αννας Καφέτση από την διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έκαναν λόγο πρόσφατα 250 άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών

  Πολιτισμός  

Με «φαιδρές κατηγορίες»: Καρατόμησαν την Ά. Καφέτση από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Απομακρύνεται η ΄Αννα Καφέτση από την διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Μετά την άρνηση της Αννας Καφέτση να παραιτηθεί, όπως της είχε ζητηθεί,ο υπουργός προχώρησε σε ανάκληση της ανανέωσης της θητείας της, η οποία έληγε το 2016. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι λόγοι απομάκρυνσης της διευθύντριας του ΕΜΣΤ άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, επισημαίνοντας ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή και Εξοπλισμός του ΕΜΣΤ», το οποίο έχει ενταχθεί στο Π.Ε.Π −Αττικής− ΕΣΠΑ 2007−2013, καθώς και η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου» .

Η απόφαση υπογραμμίζει την «διάσταση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και αφορά, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο ΦΙΞ και την μετεγκατάσταση εκεί του Μουσείου, διάσταση η οποία έχει αποτυπωθεί σε άρθρα έγκυρων εφημερίδων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΦΕΚ. Όσον αφορά την έλλειψη συνεργασίας αυτή οφείλεται «και στη συμπεριφορά της διευθύντριας του Μουσείου, η οποία μεταξύ άλλων, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ όπως σαφώς προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία.»
Η επί 14 χρόνια διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Αννα Καφέτση, μετά την οριστική απομάκρυνσή της, επιστρέφει στην οργανική της θέση στην Εθνική Πινακοθήκη «που κατείχε πριν τον διορισμό της στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία παραμένει κενή» αναφέρει το ΦΕΚ, με ημερομηνία 24/11. Αναμένεται δημοσίευση νέου ΦΕΚ, με το οποίο θα διοριστούν τα μέλη του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και ο νέος διευθυντής του.
«Φαιδρές» οι κατηγορίες κατά της κ. Καφέτση

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργείου, σε κείμενο που πρόσφατα συνυπέγραψαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών αναφέρεται ότι οι κατηγορίες κατά της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνη ήταν φαιδρές και ως στόχο τους είχαν να  υποσκάψουν και να  απαξιώσουν το  έργο  και την προσφορά  της κ. Καφέτση η οποία είχε αφιερωθεί  ολοκληρωτικά στην λειτουργία του ΕΜΣΤ και την δημιουργία  της νέας στέγης του στο ΦΙΞ. Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες, «σε  αντίθεση με το  πνεύμα της  πρόσφατης  ανακοίνωσης του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου,  το  οποίο με προσχηματικές μομφές και  κατηγορίες καθώς  και με γραφειοκρατικές  μεθοδεύσεις κωλυσιεργεί ως προς την  έναρξη της λειτουργίας του. Γιατί είναι  προφανές πλέον ότι  ο πραγματικός σκοπός  αυτής της  μεθόδευσης  είναι  η απομάκρυνση της Διευθύντριας προκειμένου το  Μουσείο να  έρθει στα  μέτρα άλλων,  που θα ασκήσουν το  δικό τους "έργο"».
Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον ζήτημα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωσή του, θεωρεί μείζον ζήτημα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΜΣΤ, τη δημοκρατική λειτουργία του τόσο ως προς τη μουσειακή ανάπτυξή του, όσο και ως προς την οργανωτική του συγκρότηση. Με σεβασμό στον δημόσιο πολιτιστικό και παιδευτικό χαρακτήρα του, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού να μην αναβληθεί για μια ακόμη φορά η έναρξη της λειτουργίας του και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στους Έλληνες πολίτες. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες, η καλλιτεχνική κοινότητα πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση και την προοπτική του Μουσείου: τι περικλείει, ποιες συλλογές, ποιες εκθέσεις, με ποιο πλαίσιο και με ποια οικονομική διαχείριση. Στις δημοκρατίες τα θέματα στρατηγικής ανάπτυξης των θεσμών συζητιούνται οργανωμένα και ανοικτά, δεν καθορίζονται μονομερώς ούτε παραδίνονται στα ιδιωτικά συμφέροντα ή την αφάνεια. Αυτονόητο είναι ότι τα διάδοχα σχήματα στη διεύθυνση του ΕΜΣΤ που απεργάζεται ο υπουργός δεν δεσμεύουν την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς, μας δεσμεύει όμως η υπόσχεση για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο πεπραγμένων των σχημάτων που διαχρονικά είχαν τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Σήμερα η 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή όλων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ στη σημερινή 24ωρη απεργία καλεί με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ. Η ιστοσελίδα της "ΑΥΓΗΣ" από τις 6 π.μ. της Τετάρτης και για 24 ώρες δεν θα ενημερώνεται, ενώ η εφημερίδα μας θα κυκλοφορήσει ξανά την Παρασκευή.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο του ΜΑΧΩΜΕ

Τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο του ΜΑΧΩΜΕ


Στις 21, 22 & 23 Νοεμβρίου 2014, με θέμα: «Ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας - ταξική συνείδηση και πολιτική διαπάλη». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ξενοδοχείου «NOVUS» (ημιόροφος), Καρόλου 23, Πλ. Καραϊσκάκη (δίπλα στο σταθμό «Μεταξουργείο» του Μετρό).

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Καιρός να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία

ΤΥΠΟΣ



O κόσμος δεν εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης και κατ’ επέκταση δεν εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους. Αυτό είναι μία τάση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη έρευνα της «Public Issue» σχετικά με την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την τάση.
Το εύρημα αυτό τονίζει μία ηθική διάσταση της κρίσης των μέσων ενημέρωσης που συχνά θέλουμε να ξεχνάμε. H οικονομική κρίση, όμως, των τελευταίων ετών φαίνεται ότι έχει εντείνει την κρίση αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης. Μια κρίση που είναι θεσμική και αφορά και τους υπόλοιπους πυλώνες του πολιτεύματος, των πολιτικών συμπεριλαμβανομένων. Για τον δημοσιογραφικό κόσμο το πρόταγμα είναι σημαντικό, η κρίση της ελληνικής κοινωνίας και ο τρόπος που την παρουσιάζουμε μπορεί, και πρέπει, να γίνει το εφαλτήριο για να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Η παρουσίαση της σκληρής και πικρής αλήθειας είναι ο δρόμος για να ανακτήσει η ελληνική κοινωνία την αυτογνωσία της και να πάρει τα μέτρα που θα την οδηγήσουν σε μια νέα αυτοπεποίθηση. Και αυτοί που πρέπει να πουν αυτές τις αλήθειες είναι οι δημοσιογράφοι, είναι τα μέσα ενημέρωσης.
Η ΕΣΗΕΑ, το θεσμικό όργανο της μαχόμενης δημοσιογραφίας, έχει ρόλο να περιφρουρήσει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας, των δημοσιογράφων ως λειτουργών και εγγυητών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα αίτια που οδηγούν την κοινή γνώμη να θεωρεί τους δημοσιογράφους αναξιόπιστους πρέπει να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν διεξοδικά και στη βάση τους. Και ως επαγγελματικός κλάδος για ορισμένες περιπτώσεις και για ορισμένα φαινόμενα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να επανορθώσουμε στην πράξη, με έργα και με λόγια.
Την ίδια στιγμή ο κλάδος βάλλεται, συνάδελφοι είναι είτε άνεργοι είτε επί μακρόν απλήρωτοι. Η ΕΣΗΕΑ χρησιμοποιεί το κύρος και την εμπειρία που της δίνει η εκατονταετής παρουσία της για να αντιμετωπίσει την κρίση του επαγγέλματος. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η συνεχής, η διά βίου επανεκπαίδευση, της δημοσιογραφικής κοινότητας στις νέες τεχνολογίες και τις νέες προκλήσεις αποτελεί στόχο αιχμής για την Ενωσή μας. Η διάχυση καινοτόμων γνώσεων και στάσεων, η προβολή καλών πρακτικών, η συσπείρωση και η κινητοποίηση προς την κατεύθυνση των απαραίτητων αλλαγών είναι μονόδρομος.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Σημειώνεται συνεχής απαξίωση του Τύπου, η οποία εκφράζεται από πολύ χαμηλές κυκλοφορίες των εφημερίδων. Πρέπει να υπάρξουν σε όλα τα επίπεδα και με τη σύμπραξη θεσμικών παραγόντων συντονισμένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του Τύπου, καθώς οι νέες γενιές δεν διαθέτουν αναγνωστική κουλτούρα και είναι ορατός ο κίνδυνος της εξαφάνισης των εφημερίδων με ολέθριες συνέπειες για τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία. Μην ξεχνάμε ότι η ανάλυση και η κριτική των γεγονότων της επικαιρότητας είναι η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να έχουμε σωστούς και ενημερωμένους πολίτες, δηλαδή λειτουργική δημοκρατία.
Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Δύο χρόνια «Εφημερίδα των Συντακτών»

  ΤΥΠΟΣ   


Του Νικόλα Βουλέλη 
Η εφημερίδα μας συμπληρώνει σήμερα δύο χρόνια κυκλοφορίας. Εάν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα, αυτή η επέτειος δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Πολλοί επιχειρηματίες αποφασίζουν κάποια στιγμή να χρηματοδοτήσουν την έκδοση ακόμη μιας εφημερίδας. Επενδύουν ένα ποσό, υπολογίζουν τα προσδοκώμενα κέρδη, εκτιμούν τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, έχουν εξασφαλισμένη τη διασύνδεση με τους απαραίτητους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και ξεκινούν. Οι στόχοι τους είναι δεδομένοι και συνήθως δεν διακρίνονται για το πάθος τους για ενημέρωση...
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» όμως είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση, μοναδική και ανεπανάληπτη. Γιατί ξεκίνησε μέσα στην καρδιά της κρίσης, χωρίς να έχει τη στήριξη από κανέναν επιχειρηματία -διαπλεκόμενο ή όχι-, κανένα πολιτικό κόμμα, χωρίς ισχυρό ιδιοκτήτη-εκδότη, χωρίς να είναι συμπλήρωμα ενός συγκροτήματος ή ομίλου μέσων ενημέρωσης.
Η εφημερίδα αυτή είναι ένα ανεξάρτητο, συνεταιριστικό εγχείρημα με μόνη περιουσία το πάθος, το μεράκι και το υστέρημα των εργαζομένων της και συμπλήρωσε ήδη 24 ολόκληρους μήνες κυκλοφορίας. Αυτό και μόνο είναι αρκετός λόγος για να υπερηφανευόμαστε για την επέτειο των δύο χρόνων.
Ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η κριτική του δημόσιου βίου προϋποθέτει την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα και γι' αυτό θεωρήσαμε απαραίτητη την κατοχύρωση της πολυφωνίας της εφημερίδας. Tώρα η εφημερίδα κλείνει πλέον τον πρώτο κύκλο της, την περίοδο της εκκίνησης, της δοκιμασίας, της εδραίωσης. Μπροστά της είναι η φάση της ανάπτυξης, της σταθεροποίησης, της διεύρυνσης της απήχησής της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η εφημερίδα κατέκτησε ένα σημαντικό τμήμα του αναγνωστικού κοινού και της διαφημιστικής αγοράς, ενώ διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις στις κυκλοφορίες πανελλαδικά. Είναι η μόνη εφημερίδα η οποία σημείωσε αύξηση της κυκλοφορίας της, ενώ η συνολική κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της κυκλοφορίας της η «Εφημερίδα των Συντακτών» πέτυχε να αναγνωριστεί ως αξιόπιστη και έγκυρη πηγή αναφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανοιξε πολλά και ουσιαστικά μέτωπα στην ενημέρωση και την πληροφόρηση για θέματα που συνήθως αποσιωπούνται από σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης και παραμένει έπαλξη πολυφωνίας και πλουραλισμού.
Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται σε ειδυλλιακές συνθήκες αγοράς, αλλά μέσα σ' έναν άγριο ανταγωνισμό, ο οποίος επιδεινώνεται περισσότερο καθώς η κρίση αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία και πολλοί πολίτες αδυνατούν να αγοράζουν καθημερινά την εφημερίδα τους.
Δύο χρόνια και σχεδόν 600 τεύχη μετά το ξεκίνημα της εφημερίδας, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ξανά τις χιλιάδες των αναγνωστών μας που επιμένουν με πίστη και πείσμα να προτιμούν την εφημερίδα μας και εκφράζουμε ξανά την ελπίδα ότι όσοι την αγοράζουν το Σαββατοκύριακο θα γίνουν και καθημερινοί αναγνώστες μας.
Ταυτόχρονα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες φίλους και συνεργάτες της εφημερίδας μας που με τα άρθρα τους πλουτίζουν καθημερινά τις σελίδες μας και ενισχύουν την κριτική ματιά στις εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας για αυστηρή, σκληρή αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση, προς την εκάστοτε εξουσία, αλλά και προς όσους την διεκδικούν!
Ακόμη θερμά ευχαριστούμε όλους όσοι μάς γράφουν, μας στέλνουν μηνύματα ή μας τηλεφωνούν για να καταθέσουν απόψεις, παρατηρήσεις και μερικές φορές τη σκληρή κριτική τους για κείμενα, σχόλια, ρεπορτάζ ή σκίτσα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα μας. Να είναι βέβαιοι ότι όλα λαμβάνονται υπόψη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην πορεία μας γίνονται λάθη, σημειώνονται «απώλειες» θεμάτων, υπερβολές. Δεν είμαστε αλάνθαστοι και κυρίως αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώνουμε.
Ας γνωρίζουν όμως οι αναγνώστες μας ότι πίσω από τις αδυναμίες μας δεν κρύβονται κάποιοι άλλοι, αλλά απλώς ο «κακός εαυτός» μας, νοοτροπίες, προτιμήσεις, ίσως και εμμονές... Πάνω απ' όλα όμως αυτή η εφημερίδα είναι ένα πείραμα, στο οποίο δεν δοκιμάζονται μόνο οι τρόποι γραφής και ενημέρωσης, αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι σε νέες και πρωτοφανείς συνθήκες συλλογικής λειτουργίας. Συνειδητοποιούμε άλλωστε καθημερινά ότι η διαχείριση της ελευθερίας από τον καθένα είναι δύσκολη υπόθεση. Με αυτή την έννοια τα δύο πρώτα χρόνια ίσως είναι μια δικαιολογία...
Δεν θα ήθελα να συνεχίσω την αυτοκριτική μας σε μια επετειακή ημέρα. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω δύο ευχάριστες εξελίξεις, δύο αποφάσεις που θελήσαμε να τις θέσουμε σε εφαρμογή με τα δεύτερα γενέθλια της εφημερίδας. Η πρώτη αναφέρεται στη νέα ιστοσελίδα μας, η οποία από σήμερα είναι μια τελείως ανανεωμένη, υπερσύγχρονη και τεχνολογικά αναβαθμισμένη ιστοσελίδα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Η δεύτερη εξέλιξη εγκαινιάζεται στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 8-9 Νοεμβρίου και αφορά ορισμένες αλλαγές στην εμφάνιση και τη σελιδοποίηση της εφημερίδας με στόχο την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητάς της και τη διευκόλυνση όσων την παίρνουν στα χέρια τους. Με αυτές τις αλλαγές και τη συνεχή στήριξη των αναγνωστών μας ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κυκλοφορία της εφημερίδας μας για πολλά, πάρα πολλά χρόνια!