~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Το τελευταίο φύλλο της Independent

    εφημερίδες, Βρετανία, ίντερνετ   

independent-2-630.jpg

Η Independent γυρίζει... σελίδα
Η βρετανική εφημερίδα Independent κυκλοφορεί σήμερα για τελευταία φορά σε χαρτί, καθώς υλοποιείται η απόφαση να μετατραπεί σε μια αποκλειστικά ψηφιακή έκδοση, κίνηση που περιγράφεται στο τελευταίο άρθρο της σύνταξής της που τυπώθηκε ως μια «τολμηρή μετάβαση» και ένα «παράδειγμα για άλλες εφημερίδες σε όλον τον κόσμο».
Η Independent «ήταν πάντα γνωστή για την πρωτοποριακή δουλειά της και τη δημοσιογραφία παγκόσμιας κλάσης της και τούτη η ειδική έκδοση το αντανακλά αυτό. Η έκδοση αποτίει φόρο τιμής στην τεράστια συμβολή της ομάδας των συντακτών της, τωρινών και του παρελθόντος, σε αυτή την κληρονομιά, καθώς προσβλέπουμε στην εξέλιξή μας, στη μεγέθυνση της ψηφιακής, παγκόσμιας παρουσίας μας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Αμόλ Ράζαν, διευθυντής της εφημερίδας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian».
Το σημερινό -τελευταίο- πρωτοσέλιδο σε έντυπη μορφή | 
Η Independent ιδρύθηκε το 1986 από μια ομάδα δημοσιογράφων και ήταν μια από τις νεότερες εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Είναι η πρώτη εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα της Βρετανίας που γίνεται αποκλειστικά ψηφιακή. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Στο απόγειό της, το 1989, η κεντροαριστερή εφημερίδα είχε κυκλοφορία 420.000 φύλλων καθημερινά, αλλά πρόσφατα είχε πέσει στις 40.000 φύλλα.
Πάνω από 100 δημοσιογράφοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της απόφασης να ανασταλεί η έντυπη έκδοση, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Guardian».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μόνο ψηφιακός ο «Independent» από τον Μάρτιο

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο ΔΟΛ…


Χωρίς αμφιβολία είναι συλλεκτικό το ένθετο που περιλαμβάνεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το υπογράφει ο Δημήτρης Ψαρράς και κάνει μια διαδρομή στην πορεία του συγκροτήματος Λαμπράκη από το 1922 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το προμηθευτείτε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, και για να σας δώσουμε μια «γεύση» παραθέτουμε την εισαγωγή του:

   Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο ΔΟΛ… 

ΞΑΦΝΙΑΣΕ Ο ΑΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο επιτέθηκε ο κ. Ψυχάρης στον πρωθυπουργό μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του για τα δάνεια που είχε λάβει, προκειμένου να αποκτήσει την ιδιοκτησία του ΔΟΛ. Ασφαλώς δεν συνηθίζουν «σοβαρές» εφημερίδες να δημοσιεύουν δήθεν ρεπορτάζ για «μυστικές» συναντήσεις του εκδότη τους με πολιτικούς αρχηγούς ή να αφήνουν εκβιαστικά υπονοούμενα για προσεχείς παρόμοιες «αποκαλύψεις».
Πριν από λίγες βδομάδες είχε επίσης ξαφνιάσει η πρωτοβουλία του ΔΟΛ να «ξεπλύνει» τη δυναστεία των Γκλίξμπουργκ από όλες τις πολιτικές αμαρτίες που τη βαρύνουν, παρουσιάζοντας ως «σημαντικό» και «αποκαλυπτικό» κείμενο μια εξόφθαλμη διαστρέβλωση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Η «Εφ.Συν.» ασχολήθηκε εκτενώς με το ζήτημα και ανασκεύασε όλους τους μύθους που περιλάμβανε το «αυτοβιογραφικό» πόνημα του Γκλίξμπουργκ.
Ασφαλώς αυτά τα τελευταία κρούσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Συγκρότημα νιώθει τόσο αδύναμο. Και η αδυναμία είναι κακός σύμβουλος για κάποιον που έχει μάθει να βρίσκεται στην κορυφή και να αισθάνεται παντοδύναμος.
Ο ΔΟΛ δεν ήταν βέβαια το μοναδικό συγκρότημα Τύπου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ομως είναι το μόνο με τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι ακριβώς το ίδιο που προκαλεί σήμερα την παρακμή και την πτώση του. Αναφέρομαι στην παρασκηνιακή παρουσία του στην πολιτική ζωή. Ο ΔΟΛ δεν ήταν ούτε η πιο πλούσια επιχείρηση μέσων ενημέρωσης (ειδικά από τη στιγμή που μπήκαν στον χώρο οι εφοπλιστές και οι κατασκευαστές) ούτε οι εφημερίδες του κατείχαν πάντοτε την πρώτη θέση στις κυκλοφορίες. Ομως πάντοτε διακρινόταν για την αποτελεσματικότητά του να επεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα, να ορίζει πρωθυπουργούς και να κατευθύνει κυβερνήσεις.
Παρά τον αναμφισβήτητα ξεχωριστό ρόλο του ΔΟΛ στις ιστορικές εξελίξεις, μάταια θα αναζητήσει κανείς επιστημονικές μελέτες για τη διαδρομή του. Αν εξαιρεθούν δευτερεύουσες αναφορές σε κείμενα με ευρύτερο αντικείμενο, καθώς και ελάχιστα κείμενα πολεμικής, στα οποία δεν μπορεί να αποδοθεί κανενός είδους εγκυρότητα, το Συγκρότημα έχει μείνει στο βολικό σκοτάδι, μακριά από την κριτική ματιά των ερευνητών.
Εδώ δεν θα ασχοληθούμε παρά μόνο με μια πτυχή της δραστηριότητας του ΔΟΛ, τη σχέση του με την πολιτική εξουσία. Αυτή είναι εξάλλου η πραγματική ιδιαιτερότητα του δημοσιογραφικού οργανισμού ο οποίος όχι μόνο επιβίωσε σε όλες τις πολιτικές καταστάσεις, αλλά έβαλε τη δική του σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου αιώνα, κάνοντας χρήση κάθε μέσου και κυρίως μετατρέποντας τα δημοσιογραφικά του μέσα σε πραγματικά όπλα, έτοιμα να στραφούν εναντίον όποιου επέλεγε κάθε φορά το μεγάλο αφεντικό και έτοιμα να υπηρετήσουν ακόμα και τους πιο ετερόκλητους αφεντάδες.
«Στα γραφεία του Ελευθέρου Βήματος», γράφει ένας μελετητής του Τύπου, «καταστρώθηκαν πολιτικά προγράμματα, σχηματίστηκαν κυβερνήσεις και σχεδιάστηκαν επαναστάσεις που έμελλε να έχουν μεγάλη επίδραση στο μέλλον της χώρας».1 Ασφαλώς δεν υπάρχουν άλλα συγκροτήματα που να διεκδικούν αυτά τα χαρακτηριστικά και μάλιστα τόσο διαχρονικά όσο ο ΔΟΛ.
lamprakis_1Μπορεί την περασμένη βδομάδα ο Σταύρος Ψυχάρης να καταγγέλλει ως «συκοφαντία» αυτή τη διαπίστωση,2 αλλά το παραδέχονται με υπερηφάνεια ακόμα και τα στελέχη του Συγκροτήματος. Στο αφιέρωμα του «Βήματος» για τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009, το κεντρικό κείμενο του Στάθη Ευσταθιάδη περιέγραφε ως εξής το φαινόμενο: «Εχει ειπωθεί και μάλιστα γράφτηκε και σε ξένες εφημερίδες κύρους ότι ο Ααμπράκης «ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις”. Οτι είναι king maker, κατά τους Times του Λονδίνου (1994). Μολονότι αυτό χαλκεύτηκε για τον πατέρα Λαμπράκη, τον Δημήτρη, ο τίτλος επιδόθηκε και στον Χρήστο Λαμπράκη. Είναι υπερβολή αλλά δεν στερείται εντελώς αλήθειας. Ναι, το Συγκρότημα, ο ΔΟΛ, ο Λαμπράκης «ανεβάζουν» δημοκρατικές, προοδευτικές κυβερνήσεις και (προσπαθούν να) «κατεβάζουν» αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις. Και θεωρούν αυτό τιμή τους και υποχρέωση προς τα καλώς εννοούμενα εθνικά, δημοκρατικά συμφέροντα. Αν αυτό είναι υπερβολή, είναι πραγματικότητα το γεγονός ότι η αρθρογραφία, τα σχόλια και περισσότερο από καθετί άλλο η υπογραφή του Χρήστου Λαμπράκη επηρέαζαν κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις».3
Το αν είναι μόνο «προοδευτικές» οι κυβερνήσεις που ανεβάζει το Συγκρότημα Λαμπράκη και «αντιδραστικές» εκείνες που κατεβάζει, αυτό θα το δούμε παρακάτω. Αρκεί εδώ να σημειώσουμε την εικόνα που έχουν οι ίδιοι οι συνεργάτες του ΔΟΛ για τον εαυτό τους. Γιατί ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του Συγκροτήματος που αναδείχτηκε τις τελευταίες μέρες είναι ότι πρόκειται για ένα περίκλειστο σύστημα. Αυτοί που αναδεικνύονται ως στελέχη του οφείλουν πέρα από τα όποια άλλα προσόντα τους να είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τον κεντρικό σχεδίασμά, και κυρίως τους ελιγμούς, τις υπαναχωρήσεις, τις στοχοποιήσεις αντιπάλων, την εμμονή στα ζητήματα που επιλέγει η κορυφή της ιεραρχίας. Το διαπιστώσαμε με τη θλιβερή μονοφωνία που εξέπεμπαν όλα τα μέσα τους Συγκροτήματος για τις επιχειρηματικές υποθέσεις που υποτίθεται ότι αφορούν μόνο το τρέχον αφεντικό τους.
Στην πραγματικότητα ο Δημήτριος και εν συνεχεία ο Χρήστος Λαμπράκης αντιλαμβάνονταν τις εφημερίδες τους ως κεντρικά όργανα ενός «ιδανικού» κόμματος που πασχίζει για τα συμφέροντα των οικονομικών και πνευματικών ελίτ της χώρας. Αλλά επειδή τα υπάρχοντα κόμματα σπάνια ταίριαζαν με τα δικά τους πρότυπα, φρόντιζαν να τα πιέσουν για να συμμορφωθούν. Και συχνά το πετύχαιναν. Αυτό το «ιδανικό» κόμμα ονομαζόταν κάποτε «εθνική κυβέρνηση», κάποτε «εθνική αντιπολίτευση», κάποτε «δημοκρατική παράταξη», κάποτε «προοδευτικός κόσμος», κάποτε «εκσυγχρονιστές» και πάντα «ευρωπαϊστές». Είναι απίστευτο πόσο μεγάλη είναι η πολιτική γκάμα που μπορούν να περικλείσουν οι ονομασίες αυτές.
Οι εφημερίδες έχουν μια ιδιαιτερότητα ως προϊόν. Κάθε μέρα, με κάθε νέο φύλλο, έχουν τη δυνατότητα να αναγεννιούνται. Ετσι μπορεί τη μια μέρα να υμνούν κάποιον πολιτικό και την επομένη να τον καταριούνται. Τα κόμματα δεν έχουν παρόμοια ευελιξία. Από την άλλη μεριά, οι εφημερίδες ως εμπορικό προϊόν στηρίζονται στους αναγνώστες τους. Κι αυτοί δεν είναι τόσο ευπροσάρμοστοι όσο θα ήθελαν οι σχεδιαστές των συγκροτημάτων. Ομως και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση. Την έχει περιγράφει στον γνωστό πικρό του στίχο ο Μπρεχτ. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχουν τα συγκροτήματα παρά να «αλλάξουν αναγνώστες». Κι αυτό είναι που συνέβη αρκετές φορές μέχρι σήμερα.
Ο ΔΟΛ χάρη σ’ αυτές του τις ιδιότητες αποδείχτηκε εφτάψυχος. Αν όμως θέλαμε να συγκρίνουμε το Συγκρότημα με κάποιο πλάσμα του ζωικού βασιλείου για να περιγράφουμε τη μακροβιότητά του, δεν θα επιλέγομε την εφτάψυχη γάτα, όπως φαίνεται να μας παρακινούν τα πρόσφατα δικά του δημοσιεύματα. Η πιο πετυχημένη σύγκριση θα ήταν με ένα άλλο ζωντανό, λιγότερο φιλικό προς τον άνθρωπο: τον χαμαιλέοντα.
___________
1. Πόνος Καρυκόπουλος, 200 χρόνια Ελληνικού Τύπου (1784-1984), εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 1984, ο. 122.
2. Σταύρος Ψυχάρης, «Οι συκοφάντες και εμείς», εφ. Το Βήμα, 12.3.2016.
3. Στάθης Ευσταθιάδης, «Χρήστος Λαμπράκης, 1934-2009. Η ζωή ενός μύθου», εφ. Το Βήμα, 25.12.2009.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Διακρίσεις και βία εναντίον γυναικών στα ΜΜΕ



DREAMSTIME
Τη μεγάλη διάσταση που προσλαμβάνουν σε όλο τον κόσμο, οι διακρίσεις λόγω φύλου και η βία εις βάρος των γυναικών στα ΜΜΕ αποκαλύπτει έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Ελέγχου των ΜΜΕ (GMMP) επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Σε αυτή την έκθεση κάθε πέντε χρόνια καταγράφεται η θέση των γυναικών στην Ενημέρωση και στα συμπεράσματα για το 2015 επισημαίνεται: «Η πρόοδος των γυναικών στα ενημερωτικά ΜΜΕ σημειώνει στασιμότητα».
Η σχετική έκθεση GMMP για το 2015, που έγινε σε 114 χώρες με τη βοήθεια των δημοσιογραφικών Ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, αναδεικνύει ότι «οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 24% των ατόμων που είναι συντάκτες ή παρουσιαστές ραδιοτηλεοπτικών ειδήσεων και εφημερίδων». Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις περιφερειακές εκθέσεις, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ισότητας της ΔΟΔ, στις αρχές του 2016.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ισότητας, περιγράφουν τη θέση που κατέχουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στις διαφορετικές περιοχές της υφηλίου, όπως Παλαιστίνη, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Μεξικό και Περού. Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου τα «θέματα της βίας, της προσωπικής ασφάλειας, των εκφοβισμών και των παρενοχλήσεων, εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα από τον οποίο υπονομεύεται ο ρόλος των γυναικών στα ΜΜΕ. Σε ορισμένες περιοχές οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου όχι μόνο στις αίθουσες σύνταξης, αλλά και στη διαδικασία πρόσληψης στις θέσεις εργασίας».
Σε άλλες περιοχές πάλι οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και, όταν εργάζονται, δεν προάγονται στην εργασιακή ιεραρχία. Στην έκθεση καταγράφεται και αύξηση της ανεργίας των γυναικών, με πολύ χαμηλά ποσοστά επαναπρόσληψης και πολύ συχνά αναγκάζονται, να δεχθούν επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
Η Mindy Ran, συν-προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ισότητας ΔΟΔ, δήλωσε ότι ο «απόηχος της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να έχει επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό γυναικών δημοσιογράφων όπως και στις δημοσιογραφικές Ενώσεις, που τις εκπροσωπούν. Τώρα πια επανήλθαμε στις παλιές κακές μέρες, όταν η ισότητα θεωρείτο πολυτέλεια κι ένα επιπλέον έργο και όχι η καρδιά που πάλλεται για να εφοδιάζει τις Ενώσεις. Αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση και οι πιο ευάλωτες, αναγκαστικά θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος και εκτός των κέντρων αποφάσεων των δημοσιογραφικών Ενώσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές φωνές».
Ο Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της ΔΟΔ, πάλι έσπευσε να τονίσει: «Είναι ευθύνη μας, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή διακρίσεων μέσα στις αίθουσες σύνταξης. Καλούμε τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας, να δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων στην εσωτερική δομή των Ενώσεων, αλλά και στα ΜΜΕ προκειμένου να διαδοθεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ότι οι δημοσιογραφικές Ενώσεις εφαρμόζουν την ισότητα».
Η ΔΟΔ καλεί τις εταιρείες που διαθέτουν μέσα Ενημέρωσης να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων τόσο στην αίθουσα σύνταξης όσο και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Καλεί επίσης τις Ενώσεις-μέλη να συνεχίσουν «να προωθούν την ισότητα στο εσωτερικό των οργανώσεων, να εφαρμοστεί η ισότητα στην εκπροσώπηση των μελών και να αγωνιστούν για να σταματήσουν οι εκφοβισμοί, οι παρενοχλήσεις και η βία εις βάρος των γυναικών δημοσιογράφων».

Σωτήρης Μανιάτης
_________________________

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

"Φρούριο Ευρώπη" To σημερινό εξώφυλλο του Der Spiegel με την Ευρώπη ως φρούριο

"To σημερινό εξώφυλλο του Der Spiegel με την Ευρώπη ως φρούριο

Στη μέση βρίσκεται η Ακρόπολη, πάνω από την οποία κυματίζει η σημαία της ΕΕ. Από την Ακρόπολη ξεπροβάλει και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία χαιρετά τα πλήθη προσφύγων που συνωστίζονται έξω από την περίκλειστη ΕΕ. Μια κριτική στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Άγκελα Μέρκελ και του περίφημου πλέον μότο της «Θα τα καταφέρουμε».
«Θα καταφέρουμε να διαλύσουμε την ανοιχτή Ευρώπη και να διακινδυνεύσουμε το μέλλον μας» γράφει σκωπτικά το περιοδικό στο εξώφυλλό του.

Στο ίδιο τεύχος ξεχωρίζουν επίσης εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Φρούριο Ευρώπη» για την κατακερματισμένη ευρωπαϊκή πολιτική στο πεδίο του προσφυγικού αλλά και τα νέα τείχη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που υψώνονται ανά την Ευρώπη.
Επίσης το Spiegel κάνει ένα μεγάλο οδοιπορικό από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ στο Αιγαίο μέχρι το βορειότερο άκρο της στον αρκτικό κύκλο, με άλλα λόγια από τη Σάμο μέχρι το νορβηγικό Κίρκενες, 5001 χλμ μακριά από το ελληνικό νησί.
Το περιοδικό διερωτάται «τι μέλλει γενέσθαι στην ευρωπαϊκό ήπειρο εάν κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα; Ποιο θα είναι το νέο της πρόσωπο;». Το σίγουρο είναι ότι σε μία Ευρώπη χωρίς Σένγκεν το μέλλον είναι αβέβαιο.