~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ... ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

imagesdatafiles129544
Ήταν 21 Μαΐου του 1938. Στο ραδιόφωνο ακούστηκε για πρώτη φορά το "Εδώ Αθήναι"!
Με τον τίτλο αυτό βγήκε στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της τότεΥ.Ρ.Ε. (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών)από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου στην Αθήνα.
Ήταν η πρώτη εκπομπή του κρατικού ραδιόφωνου.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) ιδρύθηκε αργότερα με την Συντακτική Πράξη 54/1945 «Περί ιδρύσεως Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας» δια της οποίας και περιήλθε στη κυριότητά του όλη η περιουσία της πρώην Α.Ε.Ρ.Ε., που είχε δημιουργηθεί στη κατοχή.
Με την ίδια συντακτική πράξη το Ε.Ι.Ρ. αποτελούσε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου που υπάχθηκε υπό τον έλεγχο του τότε Υπουργείου Τύπου, ενώ το τεχνικό τμήμα στο τότε Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων (Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών).
Σχετική η ταινία ντοκιμαντέρ του ΡΟΥΣΣΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, από το αρχείο της Ε.Ρ.Τ., με θέμα τη λειτουργία και την προσφορά του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Ε.Ι.Ρ., η οποία παρήχθη το 1959 για λογαριασμό του υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως.
Γίνεται παρουσίαση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του τρόπου παραγωγής των εκπομπών και της ροής του ημερήσιου ραδιοφωνικού προγράμματος, του τεχνικού εξοπλισμού των Κέντρων Εκπομπής των Λιοσίων και του Μπογιατίου και του ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Ι.Ρ.
Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, εναλλάσσονται πλάνα που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας στα τέλη της δεκαετίας του 1950, παρεμβάλλονται στιγμιότυπα από μεταδόσεις του «Εθνικού Προγράμματος» του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών,ενώ ακούγεται και το ραδιοφωνικό σήμα του τσοπανάκου.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζεται επίσης, στον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του ραδιοφώνου με αναφορές σε εκπομπές του Ραδιοπρογράμματος.
 Εμφανίζονται ορχήστρες και καλλιτέχνες του ελαφρού τραγουδιού όπως ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣη ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ και ηΝΑΝΤΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ αλλά και γνωστοί ηθοποιοί την ώρα ηχογραφήσεων θεατρικών παραστάσεων στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, μεταξύ των οποίων ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥo ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ και η ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ με οδηγίες του ραδιοσκηνοθέτη ΜΗΤΣΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ.Παρακολουθούμε στιγμιότυπα-ντοκουμέντα από τη δράση του εξωτερικού συνεργείου μεταδόσεων με το αυτοκίνητο του Ε.Ι.Ρ.,τη «Μαρμάρω», για τις ανάγκες των εκπομπών όπως, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ή οι μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων. Προβάλλονται πλάνα σε στούντιο από ζωντανές ηχογραφήσεις εκπομπών επιμόρφωσης, μουσικής και θεάτρου.
Η ταινία που προβλήθηκε στο πρόγραμμα των «Ελληνικών Επικαίρων»στις αρχές του 1960, αποτελεί μοναδικής σημασίας τεκμήριο για την ιστορία του ραδιοφώνου και την αποτύπωση της κοινωνικής ζωής καιτου πολιτιστικού κλίματος του τέλους της δεκαετίας του ’50.
ΤΟ VIDEO
"ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ..."
Ταινία ντοκιμαντέρ του ΡΟΥΣΣΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ με θέμα τη λειτουργία και την προσφορά του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), η οποία παρήχθη το 1959 για λογαριασμό του υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως.
{youtub}mesxOeEiSzM{/youtube}
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΕΙΡ1

ΕΙΡ2

ΕΙΡ3

ΕΙΡ4
http://gekollias.gr/index.php/istoriko/istorikon/742-edo-athinai-ellhniko-radiof-no