~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ - για τον Πέτρο Πικρό

Ο «παραστρατημένος» κόσμος του Πέτρου Πικρού

pikros.jpg

Πέτρος Πικρός: 60 χρόνια από τον θάνατό του
Πέτρος Πικρός: 60 χρόνια από τον θάνατό του
Και ο θαυμασμός του για τον «συνεπώνυμο» Μαξίμ Γκόρκι
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Γεναρόπουλος, αλλά επέλεξε το φιλολογικό ψευδώνυμο Πέτρος Πικρός από θαυμασμό στον Ρώσο συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι (γκόρκι στα ρωσικά σημαίνει πικρός).
«Ωστόσο αν η πρόθεση του Πικρού να δηλώσει τη συγγένειά του με τον Ρώσο συγγραφέα είναι κάτι παραπάνω από προφανής, το έργο αντανακλά έναν ιδιότυπο συνδυασμό επιδράσεων από την περιοχή ενός όψιμου νατουραλισμού, συνδυασμένου με στοιχεία αισθηματισμού και γερμανικού εξπρεσιονισμού», γράφει η Χριστίνα Ντουνιά, στην εισαγωγή του βιβλίου του Πικρού «Χαμένα κορμιά», το πρώτο μιας τριλογίας - τα άλλα δύο είναι το «Σα θα γινούμε άνθρωποι» και το «Τουμπεκί», που ξαναβγήκαν το 2009 – 2010 απ’ τις εκδόσεις «Αγρα».
Είναι από τους συγγραφείς, που με την πρώτη του κιόλας εμφάνιση, το 1922, ξεχώρισε κι έδωσε έργο που αξίζει να ανατρέξει κανείς. Και, πέρα απ’ τις αρετές του, να γνωρίσει την εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Οπότε έχουμε κάθε λόγο να τον μνημονεύσουμε, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τότε – 27 Ιουνίου 1956 – που πέθανε στα 69 ή 70 του χρόνια.
Εκτός «γραμμής»
Από σχετικά εύπορη οικογένεια, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στην Ελβετία, σπούδασε ιατρική στο Παρίσι και βιοχημεία στη Γερμανία.
Ωστόσο δεν ακολούθησε κανένα επάγγελμα που να έχει σχέση με τις σπουδές του. Από το 1920 στην Αθήνα – πεζογράφος, δημοσιογράφος, μεταφραστής, ομιλητής – ρήτορας σε φοιτητικές κι εργατικές συγκεντρώσεις, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, τόσο με τη συμμετοχή του στο αριστερό κίνημα όσο και με την ιδιότυπη γραφή του.
Αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» και διευθυντής του περιοδικού «Πρωτοπόροι», συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Συγγρού.
Οι «εκτός κομματικής γραμμής», ωστόσο, συμπεριφορές του τον έφεραν σε σύγκρουση με το ΚΚΕ. Παύεται από τα έντυπα του κόμματος και διαγράφεται. Οταν αργότερα θα εκφράσει την επιθυμία να επανενταχθεί στο ΚΚΕ, το αίτημά του δεν θα γίνει δεκτό.
Η ιδεολογική του συμπεριφορά είχε συνέπειες και στην όλη κριτική απέναντί του. Γράφει ο Γιάνης Κορδάτος στην «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας»: «Ο Πικρός είχε ταλέντο πεζογράφου. Ηξερε τη ζωή των κατώτερων στρωμάτων του λαού, των παραστρατημένων αλητών, λαθρεμπόρων, χασισοποτών, εγκληματιών και σωματεμπόρων και τους περιγράφει σε όλες τις εκδηλώσεις τους.
Μιμείται σε πολλά την τεχνοτροπία του Γκόρκι. Χωρίς να κάνει κήρυγμα βλέπει τους παραστρατημένους με συμπάθεια γιατί είναι θύματα του αστικού καθεστώτος». Αλλά πιο κάτω, καθώς «τα χάλασε με την ηγεσία του ΚΚΕ»: «Ηταν εγωιστικός τύπος, εριστικός και ραδιούργος. Το είχε πάρει απάνω του».
Ανανεωτής
Κυριαρχούν ωστόσο οι εγκωμιαστικές κριτικές, αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονται στην τριλογία των εκδόσεων «Αγρα»: Αλκης Θρύλος, Γρ. Ξενόπουλος, Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος, Μπάμπης Κλάρας, Χρ. Λεβάντας, Κωστής Μπαστιάς, Μελής Νικολαΐδης, Πέτρος Ζευγάς (Αιμίλιος Χουρμούζιος).
Και άλλων, όπως ο Παύλος Νιρβάνας (που, κατά τον Κορδάτο, είναι ο πρώτος που αναγνώρισε το ταλέντο του Πικρού), ο Νίκος Παππάς και ο Πέτρος Χάρης, που επισημαίνει: «Ο,τι θα θυμόμαστε κι ό,τι θα μείνει στην ελληνική γραμματεία θα είναι οι σελίδες ενός πεζογράφου που ανανέωσε τον ελληνικό ρεαλισμό με την αγάπη του για τον βασανισμένο άνθρωπο, για τα θύματα της κοινωνίας».
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Πικρός έγραψε πλήθος μελετών, έκανε πολλές μεταφράσεις και ως δημοσιογράφος έγραφε σχεδόν τα πάντα: από κριτικές βιβλίου, θεάτρου και ανταποκρίσεις, μέχρι καυτά ρεπορτάζ από την καθημερινή ζωή, υποδυόμενος τον εργαζόμενο σε διάφορα επαγγέλματα – μέχρι «παρακατιανά» (όπως λούστρος). Για πολλά χρόνια εργαζόταν και στο ραδιόφωνο.
Στα πεζογραφήματά του να προσθέσω τα μυθιστορήματα «Ο άνθρωπος που έχασε τον εαυτό του», «Η εταίρα που κυβέρνησε την Ελλάδα», «Από τον κόσμο που φεύγει στον κόσμο που έρχεται», «Σπιναλόγκα» και «Η λαμπηδόνα του βυθού», που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται και έξι για παιδιά – «απ’ τα καλύτερα του είδους» όπως τα χαρακτηρίζει ο Νίκος Παππάς.
Το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ έχει προγραμματίσει εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του Πικρού.

Στο πλαίσιο

Οντας έξω πλέον από το τρέχον ρεπορτάζ, δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι η ΑΕΠΙ, η πλέον εύρωστη διαχρονικά κερδοσκοπική εταιρεία, έβαλε, με το πρόσχημα της κρίσης, πλώρη για Κύπρο.
Το διάβασα εδώ σ’ εμάς το περασμένο Σάββατο, στο κατατοπιστικό ρεπορτάζ της Αντας Ψαρρά και του Δημήτρη Κανελλόπουλου, που σωστότατα η εφημερίδα έκανε πρωτοσέλιδο και κύριο άρθρο. Χρόνους 86, η εν λόγω εταιρεία νέμεται το έργο των μουσικών δημιουργών, με την ανοχή των πιο ισχυρών από αυτούς που κάποτε τη λοιδορούσαν.
Κι επειδή το σχετικό ρεπορτάζ τρέχει, να επαναλάβω ότι η ΑΕΠΙ αξιώνει (με την ενίσχυση ευνοϊκότατης νομοθεσίας) δύο κατηγορίες δικαιωμάτων: μηχανικά (που αφορούν δίσκους) και εκτελεστικά (από μια μεγάλη συναυλία, εδώ ή στο εξωτερικό, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι ένα κομμωτήριο που έχει ένα ραδιοφωνάκι για την πελατεία του).
Και καθώς η δισκογραφία έχει «γονατίσει» από τις προσφορές, το πολύ «ψωμί» βρίσκεται στα εκτελεστικά, όπου διεκδικεί –και εισπράττει– δικαιώματα και για έργα πέραν των 70 ετών (οπότε απελευθερώνονται), ακόμη και παραδοσιακά και έργα άγνωστων δημιουργών, που μοιράζει στους δικαιούχους με ασαφείς υπολογισμούς, αφού βέβαια αφαιρέσει τα καθόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά της. Ευκαιρία να γίνουν γνωστά κάποια πράγματα.
Γέμισε μουσικές και αρχαία αιγυπτιακά χρώματα το Ηρώδειο στην έναρξη του Ελληνικού Φεστιβάλ από τη Λυρική Σκηνή με τις sold out τέσσερις παραστάσεις της «Αΐντα» του Βέρντι. Αρμονική συνύπαρξη τέχνης και τεχνολογίας. Κι ας θυμίσω την ερχόμενη Πέμπτη, στον ίδιο χώρο, τη συναυλία για τα 50 χρόνια του Νότη Μαυρουδή – από τους ταμένους στην ποιότητα.
ΚΑΙ… Να πεθαίνεις για τα προς το ζην…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ομπρός οι δημιουργοί»…

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ της εφημερίδας Cumhuriyet

   Μ.Μ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   

Ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet προφυλακίστηκε, όπως απεφάνθη δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Ο Ακίν Αταλάι, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Cumhuriyet, οδηγήθηκε στη φυλακή όπου κρατούνται ήδη εννέα εκ των συνεργατών του, μεταξύ αυτών ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος και οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet, εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1924, κατηγορούνται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Κούρδους αντάρτες του PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον πρώην ιεροκήρυκα που η Άγκυρα θεωρεί ως τον υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου, διευκρίνισε το Ανατολή.

________________

Έφυγε από την ζωή ο καλός συνάδελφος Γιάννης Καμήλαλης, στη Θεσσαλονίκη

Αντίο Γιάννη

 *

Έφυγε την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου σε ηλικία μόλις 60 ετών, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο, ο καλός συνάδελφος Γιάννης Καμήλαλης, στη Θεσσαλονίκη.
Γεννημένος στις Σέρρες το 1956, ο Γιάννης Καμήλαλης εργάστηκε για περίπου δύο δεκαετίες στο ανταποκριτικό γραφείο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στη Θεσσαλονίκη, συνδέοντας στενά την υπογραφή του με την ταυτότητα του φύλλου στη Βόρεια Ελλάδα.
Εργάστηκε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3 και σε ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Το τελευταίο μεγάλο κεφάλαιο της μακράς δημοσιογραφικής διαδρομής του γράφτηκε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», στην οποία εργάστηκε από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της.
Σε ανακοίνωσής της η ΕΣΗΕΜΘ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η δημοσιογραφική οικογένεια της Βόρειας Ελλάδας συλλυπείται τους οικείους του άξιου μέλους της, που υπηρέτησε με αφοσίωση και σθένος την Ενημέρωση».
Η κηδεία του Γιάννη Καμήλαλη έγινε την  Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, στις 16.30, από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια (Θέρμη).

____________________

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Η Υ.Ρ.Ε.


Την ίδια χρονιά στις 7 Σεπτέμβρη του 1936 ιδρύεται και η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών (Υ.Ρ.Ε.), με γραφεία στην οδό Βουλής. Το 1941 ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία Ραδιοφωνικών Εκπομπών (Α.Ε.Ρ.Ε.) που αναλαμβάνει την λειτουργία του ραδιοσταθμού.
19
Επί ελληνικού εδάφους, την πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής πραγματοποιεί η Διοίκηση Ραδιοφωνίας του υπουργείου Ναυτικών (ΔΡΥΝ) στις εγκαταστάσεις του στο Βοτανικό, το 1923, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1925, η σχολή Μεγαρέως επιχειρεί δυο πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές, μια
εκ των οποίων περιλάμβανε μετάδοση μιας μικρής σχολικής γιορτής. Η εκπομπή προαναγγέλλεται στον τύπο της εποχής κι έτσι μπορούν και την παρακολουθούν οι λίγοι, περίπου 200 άτομα σύμφωνα με έρευνα της εποχής, που στο σαλόνι τους στέκει σε περίοπτη θέση το ραδιόφωνο. Οι τότε έλληνες κάτοχοι της πολυτέλειας που έφερε το όνομα ραδιόφωνο, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ως συνδρομή το σημαντικό ποσό των 500 δραχμών στη διεύθυνση Λαχείων του Στόλου που υπαγόταν στο υπουργείο Ναυτικών.
Ακολουθούν τρία χρόνια από εκείνη την πρώτη μετάδοση, ώσπου οΧρήστος Τσιγγιρίδης να ιδρύσει τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με έδρα την συμπρωτεύουσα. Ο σταθμός θα κυριαρχήσει στη ζωή της Βόρειας Ελλάδας για περισσότερο από 20 χρόνια.
r1Την ίδρυση του σταθμού του Τσιγγιρίδηακολουθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση εθνικού ραδιοφωνικού σταθμού. Οι πρώτοι που αναλαμβάνουν το έργο, αδυνατούν να το πραγματοποιήσουν και κηρύσσονται έκπτωτοι. Μέχρι που την εγκατάσταση και την εκμετάλλευση των πρώτων χρόνων αναλαμβάνει η εταιρείαΤελεφούνγκεν, επί κυβερνήσεωςΕλευθερίου Βενιζέλου, με την επίσημη κατοχύρωση να γίνεται εν έτει 1936, μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιεί οΙωάννης Μεταξάς. Τότε κατασκευάζονται κτίρια στα Νέα Λιόσια για να τοποθετηθεί εκεί ο ραδιοφωνικός πομπός μεσαίων κυμάτων 15KW, ενώ στο Ζάππειο Μέγαρο γίνεται η διαρρύθμιση των τριών στούντιο του σταθμού.
Την ίδια χρονιά στις 7 Σεπτέμβρη του 1936 ιδρύεται και η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών (Υ.Ρ.Ε.), με γραφεία στην οδό Βουλής.
Το 1941 ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία Ραδιοφωνικών Εκπομπών (Α.Ε.Ρ.Ε.) που αναλαμβάνει την λειτουργία του ραδιοσταθμού.
Με την πάροδο του χρόνου οι ανάγκες για έμψυχο υλικό αυξάνονται και με την κήρυξη του πολέμου το ραδιόφωνο εμψυχώνει και ενημερώνει του Έλληνες. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα σπεύδουν να καταλάβουν τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και τις εγκαταστάσεις του πομπού στα νέα Λιόσια. Όταν όμως τα στρατεύματα αποχωρούν από την Αθήνα, ανατινάσσουν τον ένα από τους δύο πομπούς που υπάρχουν πλέον στα Λιόσια. Αποτέλεσμα ο ραδιοφωνικός σταθμός την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης δεν λειτουργεί. Ο σταθμός εκπέμπει και πάλι, στις 20 Οκτωβρίου 1944 και ώρα 1:25 μ.μ., με την βοήθεια ενός μικρού πομπού που διέθετε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα οι εγκαταστάσεις της Ανώνυμης Εταιρίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών (Α.Ε.Ρ.Ε.) περιέρχονται στο νεοϊδρυόμενο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.).
Τα χρόνια που ακολουθούν δημιουργούνται ο ραδιοφωνικός σταθμός Βόλου, Λάρισας, Ιωαννίνων, το «Μπουρίνι», ο ερασιτεχνικός σταθμός της Μυτιλήνης, ο σταθμός της Καβάλας, της Τρίπολης. Τότε δρομολογείται και πραγματώνεται και η δημιουργία του Δεύτερου και του Τρίτου προγράμματος. Το 1975 η Ε.Ι.Ρ. μετατρέπεται σεΕλληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. ενώ το 1987 δημιουργείται ενιαίος φορέας ο οποίος περιλαμβάνει την Ε.Ρ.Τ. και την Ε.Ρ.Α. (Ελληνική Ραδιοφωνία) με το Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο και Πέμπτο πρόγραμμα. Εκείνη την ίδια χρονιά βέβαια ξεκινά και η έκρηξη της ελεύθερης ελληνικής ραδιοφωνίας με πρώτο σταθμό τον 984 του Δήμου Αθηναίων.
___________
http://gekollias.gr/index.php/istoriko/istorikon/990-ta-ellhnika-radiokymata-kai-h-yre

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT αποφάσισε η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας

... στα "απόνερα" του Καραγιώργη - απεργία στο TRT ...


Απεργία στο TRT

Την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT αποφάσισε η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 7:00 π.μ της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7:00 π.μ. της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου 2016.
Η κήρυξη της απεργίας κρίθηκε απαραίτητη από το Διοικητικό Συμβούλιο αφού την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκαν τρεις  δημοσιο-γράφοι του καναλιού (δύο μέλη της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και ένα μη μέλος).

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ζητεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και επισημαίνει:
Οι τελευταίες τρεις απολύσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κατάσταση στο τηλεοπτικό σταθμό TRT βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η νέα εργοδοσία, η οποία εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο έχει αγοράσει το κανάλι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει κάνει πολλές απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών και δημοσιογράφων, απογυμνώνοντας νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του.
Τα μεγαλεπήβολα τηλεοπτικά σχέδια του εφοπλιστή Καραγιώργη, ο οποίος φέρεται ως ο κύριος μέτοχος, φαίνεται πως «βούλιαξαν» αφήνοντας βαθιά τραύματα στον άλλοτε κραταιό Θεσσαλικό τηλεοπτικό δίαυλο που σε τίποτα δεν θυμίζει το TRT των περασμένων χρόνων.
Η πρόσφατη δε σύλληψη του εφοπλιστή, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης των Ολλανδικών αρχών, φαίνεται πως επιτάχυνε τις δραματικές εξελίξεις και έφερε πιο κοντά τις απολύσεις των τριών συναδέλφων.
Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας επισημαίνει πως αν δεν υπάρξει άμεση ανάκληση των απολύσεων και γενικότερα ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.
Τέλος προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση πως η εργοδοσία δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και να «παίζει» με τις τύχες των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., εξυπηρετώντας σκοπούς που δεν άπτονται πάντοτε της ενημέρωσης.
Η πολιτεία με τη σειρά της οφείλει να θέσει άμεσα κανόνες ορθής λειτουργίας των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και να ελέγξει την μετοχική σύνθεση των ιδιοκτητριών εταιριών και την πηγή των εσόδων αυτών, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα διαπλοκής και αδιαφάνειας.

~~~~~~~~~
Υ.Γ.: Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών καλεί και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του καναλιού που δεν ανήκουν στη δύναμή της (τεχνικούς, διοικητικούς, δημοσιογράφους μη μέλη, κ.α) να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

Συναδελφικά
Το Δ.Σ.
ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

---

Ανασυγκρότηση // http://anasigrotisi.blogspot.gr/

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Μαχαμπαράτα - Η μεγάλη ιστορία της ανθρωπότητας


Ενα από τα θεμελιώδη ιδεολογήματα του φασισμού-ιμπεριαλισμού είναι η διάκριση μεταξύ ανώτερων και κατώτερων φυλών. Ή μεταξύ πολιτισμένων και απολίτιστων λαών.
Και αυτές οι απόψεις έχουν ποτίσει βαθιά τον δυτικό κόσμο, διαμορφώνοντας μια υπολανθάνουσα ρατσιστική συμπεριφορά, που εκδηλώνεται στην κατάλληλη ευκαιρία, ακόμα και σε ανθρώπους που θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό.
Η Εκκλησία της Ελλάδος θα δεχόταν ποτέ έναν μαύρο αρχιεπίσκοπο; Ή ακόμα θα δεχόμασταν έναν Ελληνα τουρκογενή μουσουλμάνο στη θέση του υπουργού Αμυνας, άσχετα αν αυτοί είναι από πολλές γενιές Ελληνες και οι χώρες καταγωγής τους είναι μια μακρινή ανάμνηση; Αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά.
«Battlefield» του Πίτερ Μπρουκ | 
Αν νοικιάζαμε κάποιο σπίτι και είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια οικογένεια από τη Σουηδία και σε μια οικογένεια από τη Σομαλία, ποια θα επιλέγαμε;
Ο καθένας ας απαντήσει από μέσα του. Η διάκριση μεταξύ ανώτερων και κατώτερων φυλών, πολιτισμένων και απολίτιστων λαών είναι δημιούργημα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.
Οταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις άρχισαν να ανακαλύπτουν πως υπάρχουν και άλλοι κόσμοι, πέραν του Ειρηνικού και Ατλαντικού, αλλά δεν δημιουργούσαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις. Απλά τους κατακτούσαν χάρη στην υπεροπλία τους, με πρόσχημα τον εκπολιτισμό τους. Και σε αυτό βρήκαν συμμάχους και προπαγανδιστές σπουδαίους διανοούμενους.
Ο μεγάλος φιλόσοφος Φρίντριχ Χέγκελ υποστήριζε πως η Αφρική πρέπει να μελετηθεί όχι για τον πολιτισμό της, αλλά για την αγριότητα και τη βαρβαρότητα των φυλών της. Από κοντά και ο εθνικός συγγραφέας των Γάλλων, Βικτόρ Ουγκό, που ήταν υπέρμαχος του εκπολιτισμού των αγρίων.
Μαζί τους και ο Αγγλος φιλόσοφος Χέρμπερτ Σπένσερ, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο πολιτισμός έπρεπε να σβήσει από τον χάρτη τις κατώτερες φυλές. Και ο εκπολιτισμός έφτασε με τις ορδές που κατέσφαξαν λαούς και κατέστρεψαν αρχαίους πολιτισμούς λεηλατώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Για να υποταχθεί μια χώρα πρέπει πρώτα να καταστραφεί ο πολιτισμός της, να μείνει χωρίς ρίζες, αναφορές και Ιστορία.
Ενα από τα έργα αυτών των αγρίων που έπρεπε να σβηστούν από τον χάρτη (προαναγγελία ολοκαυτώματος;) ήταν και το μεγάλο ινδικό έπος Μαχαμπαράτα που γράφτηκε τον 4ο ή 5ο αιώνα προ Χριστού (Ευρώπη δεν υπήρχε τότε) και πήρε την οριστική του μορφή περίπου δέκα αιώνες αργότερα.
Και αυτό σημαίνει πως ρίζωσε βαθιά στη συνείδηση αυτού του πολιτισμού. Φανταστείτε μια αντίστοιχη πορεία του Ομήρου. Το έργο αυτό, αν και είναι δεκαπέντε φορές πιο μεγάλο από τη Βίβλο, είχε ενσωματωθεί στην προφορική παράδοση, αν και προέρχεται από τον γραπτό λόγο, τα σανσκριτικά.
Η Δύση το αγνοούσε παντελώς. Μόλις στις αρχές του περασμένου αιώνα το έργο μεταφράστηκε ολόκληρο στα αγγλικά από Ινδούς στη Βομβάη. Στη Δύση υπήρχαν αποσπάσματα και περιλήψεις και κάτι προσπάθειες που έγιναν στη Γαλλία τον 19ο αιώνα για να εκδοθεί ολόκληρο, αλλά δεν βρέθηκαν εκδότες.
Από την πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση της Μαχαμπαράτα, που δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση στη Δύση, έπρεπε να περιμένουμε ακόμα 85 χρόνια, για να γίνει αυτό το έπος κτήμα της ανθρωπότητας και να ενταχθεί στα αριστουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Και αυτό χάρη στον μεγάλο πρωτοπόρο σκηνοθέτη, τον Πίτερ Μπρουκ, που έδωσε μια θεατρική μορφή στη Μαχαμπαράτα, το 1985 στην Αβινιόν, και από κει έκανε παγκόσμια καριέρα.
Να δούμε λιγάκι μερικές λεπτομέρειες για την προετοιμασία αυτού του έργου. Ο Πίτερ Μπρουκ, ο Ζαν-Κλοντ Καριέρ και η Μαρί-Ελέν Εστιέν, μόνιμοι συνεργάτες του Μπρουκ, για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια πάλευαν για να δώσουν θεατρική μορφή σ’ αυτόν τον τεράστιο όγκο και παράλληλα έκαναν έρευνα, σεμινάρια με ειδικούς, ταξίδια στην Ινδία και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Το έργο έχει διάρκεια εννιά ωρών, με 25 ηθοποιούς, που ανήκαν σε εφτά διαφορετικές εθνότητες. Τα σκηνικά ήταν πέτρες και χώμα. Υπάρχει ακόμα ως φιλμ και ως τηλεοπτική σειρά. Να σημειώσουμε επίσης πως το έργο αποδίδεται σε έναν και μοναδικό συγγραφέα και αντανακλά ιστορικά γεγονότα (τον πόλεμο μεταξύ Δραβίδων και Αρίων, περίπου το 2000 προ Χριστού).
Τι έκανε τον Μπρουκ, έναν σκηνοθέτη με παγκόσμια αναγνώριση, να ασχοληθεί για τόσα χρόνια με ένα άγνωστο τριτοκοσμικό έργο, που είχε όλες τις προϋποθέσεις αποτυχίας; Η αγωνία του για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θα εξαφανιστούμε ή θα επιζήσουμε;
Το ίδιο ερώτημα που έβαζε και η Μαχαμπαράτα, εδώ και 2.500 χρόνια. Και η απάντηση έρχεται από το ντάρμα, που είναι ο νόμος που διατηρεί την τάξη του κόσμου. Παράλληλα είναι ο εσωτερικός νόμος του κάθε ανθρώπου και οφείλει να εναρμονίζεται με αυτόν.
Το ντάρμα, του κάθε ανθρώπου, εφόσον γίνεται σεβαστό, συνιστά εγγύηση της οικουμενικής τάξης. Αν προστατεύσουμε το ντάρμα, μας προστατεύει, αν το καταστρέψουμε, μας καταστρέφει.
Ζούμε την εποχή της καταστροφής. Μπορούμε να την αποφύγουμε; Και ο Μπρουκ επανέρχεται με μια νέα Μαχαμπαράτα, το «Battlefield», που θα δούμε σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Πρέπει όλοι μας να πάμε για προσκύνημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δυο Μαχαμπαράτα στο Λονδίνο
Οι οβίδες του πολιτισμού


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Σταύρος Ψυχάρης: "Σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης θα προχωρήσω αμέσως σε κλείσιμο εντύπων ή και της εταιρείας στο σύνολο της"

Σταύρος Ψυχάρης: Κλείνω τα έντυπα και την εταιρεία στο σύνολό της ...

Δραματικές ώρες στον ΔΟΛ. Από χθες το βράδυ άρχισαν στη Μιχαλακοπούλου να ακούγονται οι βροντές πριν την καταιγίδα.

Μετά από πολυήμερη αναμονή και αδυναμία των στελεχών του Οργανισμού να απαντήσουν πότε θα γίνει καταβολή μισθοδοσίας, οι εκπρόσωποι εργαζομένων των ΝΕΩΝ και του Βήματος συναντήθηκαν με τον Αντώνη Καρακούση ο οποίος τους ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής έστω ενός 15νθημερου και ότι το Σεπτέμβριο το προσωπικό θα μείνει απλήρωτο ανεβάζοντας τα οφειλόμενα στους 4 μήνες.

O Καρακούσης επιπλέον δεν γνώριζε αν και πότε θα υπάρξει κάποια καταβολή στους εργαζομένους το προσεχές διάστημα. Ο διευθυντής του Βήματος ανέφερε στους σοκαρισμένους εκπροσώπους ότι τα ελάχιστα έσοδα που αναμένεται να μπουν στα ταμεία τις επόμενες μέρες (προφανώς ό,τι στείλει το πρακτορείο διανομής από τις εξαιρετικά περιορισμένες πια κυκλοφορίες των δύο εφημερίδων) θα πάνε όλα για κάλυψη των τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας.
Οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν την ΕΣΗΕΑ η οποία επικοινώνησε με τον Καρακούση και του διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα καταβολή κάποιου ποσού στους εργαζομένους αλλιώς θα ενεργοποιηθεί η σε αναστολή απόφαση για απεργία διαρκείας που είχε ληφθεί προ καιρού για τον ΔΟΛ.
Ο Σταύρος Ψυχάρης από την πλευρά του δεν έκανε καμία κίνηση, συζήτηση ή παρέμβαση είτε προς την ΕΣΗΕΑ είτε προς τους εργαζομένους στον ΔΟΛ για όσα συνέβαιναν χθες στον Οργανισμό και φέρεται να αναχώρησε σήμερα για το εξωτερικό, έχοντας φροντίσει να διαμηνύσει μέσω των διευθυντών ότι σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης θα προχωρήσει αμέσως σε κλείσιμο εντύπων ή και της εταιρείας στο σύνολο της.

Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ αναμένουν τώρα να δουν αν, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, η απειλή για απεργιακή κινητοποίηση υποχρεώσει τη διοίκηση να βρει τελικά τρόπο να τους καταβάλλει κάποια χρήματα τις επόμενες μέρες.

Πάντως, η πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση και μάλιστα διαρκείας βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από πολλούς εργαζομένους που προτάσσουν το επιχείρημα ότι αν γίνει απεργία θα βάλουν μόνοι τους την ταφόπλακα στο μαγαζί και ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν κανονικά ακόμη και με απλήρωτο το προσωπικό με την ελπίδα ότι κάπου, κάπως, κάποτε θα βρεθεί μια κάποια λύση και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

____________
http://pikosapikos.gr/

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΕΣΗΕΑ προανήγγειλε απεργία στα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια



Απεργία στα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια προανήγγειλε η ΕΣΗΕΑ, εκτιμώντας ότι μετά τις εξελίξεις για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
Επιτέλους, η κοινωνία ανέπνευσε! Χθες τα ξημερώματα δόθηκαν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Το δημόσιο ταμείο, πλέον έχει λαμβάνειν –σε βάθος τριετίας– 246 εκατ. ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την Αθήνα!
Η νομιμοποίηση της πολιτικής δημοπρασίας με τρεις ολονυκτίες από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων αφήνει χωρίς δουλειά τους εργαζόμενους. Η είδηση, λοιπόν, είναι η άλλη όψη της δημοπρασίας: Το πραγματικό σημείο συνάντησης κυβέρνησης και εργοδοτών, είναι η βαθιά υπόκλιση στο κέρδος. Και δεν χωράει διάψευση.
Τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο.
Με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους πρώτους μήνες του 2016, οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:
ALPHA...................... 537
ANTENNA ................509
STAR ........................387
EPSILON ..................240
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV .........61
ART TV....................... 89
MEGA .......................540

Δηλαδή, στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ.
Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο κερδοφόρα μπορούν να είναι ακόμη και αυτά τα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν.
Στην έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να αποφασίσει ότι μόνο τέσσερα κανάλια είναι βιώσιμα, υπολογίζεται ότι η διαφημιστική δαπάνη στην ελληνική αγορά είναι 180 έως 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η προσδοκώμενη, έτσι, διαφήμιση για τα επόμενα δέκα χρόνια (όσο διαρκούν δηλαδή, οι άδειες) δεν ξεπερνάει τα δύο δις.
Τα ποσά που έδωσαν, όσοι πήραν την άδεια, αντιστοιχούν στην προσδοκία εσόδων τους για ένα χρόνο.
Πόσα περισσότερα μπορούν να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν, ή πόσο ελπίζουν ότι θα αυξηθεί η διαφήμιση σε μια οικονομική συγκυρία στην οποία δεν διαφαίνεται ανάπτυξη, αντίθετα διαφαίνεται παράταση της υφεσιακής κατάστασης;
Και ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;
Μήπως πάλι οι εργαζόμενοι με νέες μειώσεις, νέες καθυστερήσεις σε πληρωμές, νέες απολύσεις, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση;
Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική αυτή δημοπρασία ρίχνει πολύ χαμηλά τις μετοχές της κυβέρνησης, αφού η ανάπτυξη που προεξοφλεί και στηρίζει τελικά πάει περίπατο.
Ζητάμε από την κυβέρνηση:
Να υπάρξει θεσμική παρέμβαση ώστε να μην κλείσουν τα κανάλια και να εγγυηθεί όλες τις θέσεις εργασίας.
Να επιβάλλει με νομοθετική ρύθμιση την εφαρμογή ΣΣΕ ως όρο για την αδειοδότηση στα κανάλια και να υποχρεώσει στην τήρηση κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη πληροφόρηση των πολιτών.
Στη σημερινή συνεδρίαση (Παρασκευή) του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφασίστηκε από το Προεδρείο να προταθεί στην αυριανή συνεδρίαση (Σάββατο) του Διασωματειακού έναρξη κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία σε όλους τηλεοπτικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) ως πρώτη αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πρακτική και τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αποφάσεις της και ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Η απόφαση αυτή εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε από εφτά μέλη του Δ.Σ. επειδή κατά τη συνεδρίαση δύο μέλη του Δ.Σ. (Μ. Αντωνιάδου, Χ. Μαζανίτης) αποχώρησαν, προφανώς για να μην υπάρξει απόφαση.
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα τεθούν στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ που συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί, καθώς και στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις.
______________

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

WIKILEAKS:ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΚΑΪ, LIFO, MEGA




Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσαν μέσω του γνωστού wikileaks, προηγούμενων ετών τα οποία αναφέρονται εκτενώς στην ελληνική δημοσιογραφία κάνοντας και αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις.

Τα τηλεγραφήματα που κατευθύνονταν στην Ουάσινγκτον έχουν δύο διαφορετικούς συγγραφείς και όλα αναφέρονται στην ελληνική δημοσιογραφία με μεγαλύτερη ή μικρότερη λεπτομέρεια.
Το ένα του Ιουλίου του 2006 έχει τίτλο «Πως να διαβάσετε τον Ελληνικό τύπο: ένας οδηγός για τους αμύητους» και είναι το μεγαλύτερο 18 παραγράφων το δεύτερο του Αυγούστου του 2008 είναι 9 παραγράφων και έχει τίτλο «Το φαινόμενο των free press: The village voice» ενώ το τελευταίο που αποκάλυψαν τα wikileaks είναι του Οκτωβρίου του 2008 και έχει τίτλο «Ξεκάθαρο το αμερικάνικο μήνυμα στην Ελλάδα μέσα από την εκπομπή «60 minutes», εννοώντας την εκπομπή του δημοσιογράφου Α. Παπαχελά «Οι φάκελοι».
Στο τηλεγράφημα του 2006 αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ υπάρχουν έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν δημοσιογραφικά λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα. Σαν παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.
Επίσης αναφέρει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος ότι είναι πολύ σπάνιο το μέσο ενημέρωσης να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του και μάλιστα γνωστή δημοσιογράφος του MEGA ανέφερε στην πρεσβεία ότι το κανάλι της έχει ασκήσει μόνο μια φορά κριτική στον ιδιοκτήτη της.

Στο δεύτερο έγγραφο που διέρρευσε γίνεται μια αναφορά στο χώρο των free press εξηγώντας τον τρόπο που χρησιμοποιεί η πρεσβεία για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά τα έντυπα αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας έτσι ώστε η νέα γενιά δημοσιογράφων να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενη στην Αμερική και την πολιτική της. 
Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο περιοδικό Lifo και μια συνέντευξη που εκεί «τοποθετήθηκε» του Don Forst (διευθυντής της «Village Voice» ) για ένα συνέδριο που η πρεσβεία διοργάνωσε στην Αθήνα στις 25-26 Ιουλίου μαζί με το mosaiko.gr

Το τελευταίο σημείωμα της πρεσβείας έχει ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή του «Οι Φάκελοι». Σύμφωνα με το συντάκτη του τηλεγραφήματος στην εκπομπή που αναφερόταν στην κρίση της Γεωργίας-Ρωσίας έγινε μια «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων» ενώ ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν. Γίνεται ειδική αναφορά στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που καλύπτει εκδηλώσεις που διοργανώνει η πρεσβεία.

Τα πρωτότυπα τηλεγραφήματα μπορούν να διαβαστούν στις παρακάτω διευθύνσεις
http://bit.ly/qXojoS

http://bit.ly/oZHQFQ

http://bit.ly/rlQ3g7

http://www.koutipandoras.gr/?p=8912

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο, την Κυριακή στα Χανιά στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

Στο πλαίσιο της σύμβασης με το ΑΠΘ, προβλεπόταν η διοργάνωση ημερίδας, η οποία θα γίνει αυτή την Κυριακή στο ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά, το οποίο έχει ιδρύσει με κοινοτικούς πόρους ο τοπικός εκδότης Γιάννης Γαρεδάκης. 
Ανεξαρτήτως της επιλογής του χώρου, το ζήτημα είναι εάν συναινεί η ΓΓΕΕ σε αυτό τον έμμεσο αποκλεισμό εκδοτών από τη Β. Ελλάδα, όταν είναι γνωστό ότι όλες οι σημαντικές ημερίδες για τον περιφερειακό Τύπο έχουν διοργανωθεί στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, στην Αθήνα, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και εκδότες. 
~~~~~~~~~~~~~~~~
Η απάντηση του κ. Γιάννη Γαρεδάκη, εκδότη των «Χανιώτικων Νέων»
Κύριε διευθυντά,

λυπάμαι γιατί κάποιος κ. Γιάννης Μπαζαίος, που δηλώνει δημοσιογράφος, κάθε άλλο παρά τη δημοσιογραφία υπηρετεί με το σχόλιο που ανάρτησε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας την οποία με τόση επιτυχία εδώ και καιρό διευθύνετε.
Με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και μια ημερίδα που θα γίνει στο ΙΕΤ για τον Περιφερειακό Τύπο ασχολήθηκε και σε λίγες αράδες μόνο ψέμματα και αθλιότητες κατέγραψε.

Αυτός ο «κύριος» λοιπόν, πρέπει να μάθει ότι:

- Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου δεν είναι ιδιωτική πρωτοβουλία. Ηταν και είναι υπόθεση του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων και ο εκδότης των «Χανιώτικων νέων» Γιάννης Γαρεδάκης εργάστηκε για την υλοποίηση της πρότασης αυτής. Το Ινστιτούτο έχει Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν εκδότες εφημερίδων από όλη την Ελλάδα.

- Το ΙΕΤ ούτε ένα ευρώ δεν επήρε από Κοινοτικούς Πόρους. Στηρίχτηκε σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ που διέθεσα εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι από το ΣΗΠΕ. Και βέβαια από ενισχύσεις προηγουμένων υπουργών και Γενικών Γραμματέων Τύπου. Εχει επιτελέσει μέχρι σήμερα σοβαρό έργο το οποίο όφειλε ο συντάκτης να πληροφορηθεί πριν καταγράψει αυτές τις αθλιότητες.
- Η ημερίδα η οποία διοργανώνεται ύστερα από συνεννοήσεις του Α.Π.Θ. και της Γ.Γ.Ε.Ε. γίνεται πράγματι στο ΙΕΤ το οποίο απλά παραχώρησε τους χώρους του για την πραγματοποίησή της.
- Το Α.Π.Θ. έχει στείλει προσκλήσεις σε όλες τις Ενώσεις εκδοτών Εφημερίδων της Περιφέρειας και απ' όσα γνωρίζω στην ημερίδα θα παραστεί και ο Γ.Γ.Ε.Ε. κ. Κρέτσος.
- Επίσης στη ημερίδα θα παραστούν και όλοι οι εκδότες - μέλη του ΣΗΠΕ οι οποίοι θα παραβρεθούν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΗΠΕ μια ημέρα πριν.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Η απάντηση του συντάκτη μας

AΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ... ΒΗΞ!

Ένα σχόλιο που εστίαζε στη δυνατότητα συμμετοχής εκδοτών από τη Βόρεια Ελλάδα, σε ημερίδα για τον περιφερειακό Τύπο που διοργανώθηκε στα Χανιά, προκάλεσε τη μήνιν του κ. Γαρεδάκη, τοπικού εκδότη, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με το «Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου». 
Για να μείνουμε στην ουσία, παραμένει το ερώτημα: Πόσοι και ποιοι εκδότες απ' όλη την Ελλάδα κατάφεραν να παραστούν στην εκδήλωση αυτή;
Για τις, ανεξήγητες ως προς το μέγεθος της οργής και τον αήθη τρόπο έκφρασης, απορίες του κ. Γαρεδάκη, σχετικά με τη «δημοσιογραφία που υπηρετώ», τον διευκολύνω συνεχίζοντας στα θέματα που ανέδειξε ο ίδιος με την απάντησή του, θέτοντάς του ευθέως ορισμένα ερωτήματα:
1. Ο ΣΗΠΕ ιδρύθηκε ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με σκοπό την απορρόφηση δημοσίου χρήματος, ναι ή όχι; 
2. Πότε μετεξελίχθηκε σε σωματείο; 
3. Ποιο νομικό καθεστώς διέπει το «Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου» και ποιο είναι το διοικητικό συμβούλιό του; 
4. Τι ακριβώς έχει συμβεί με την αναπτυξιακή εταιρεία του ΣΗΠΕ, υπήρξαν -και ποιοι δημοσιογράφοι- απασχολούμενοι ως διευθυντές ή μέλη των ΔΣ του σε αυτόν τον, από εργοδότες, φορέα αναπτυξιακής επιχείρησης;
5. Με ποια ποσά έχει στηριχθεί - επιχορηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, τόσο η «Αναπτυξιακή» του ΣΗΠΕ όσο και το «Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου» και ποιοι και πόσοι είναι οι εκδότες - μέλη του ΣΗΠΕ, πλην του κ. Γαρεδάκη, που συμμετέχουν;
6. Πώς αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του ότι διέθεσαν «δεκάδες χιλιάδες ευρώ» και μέσα από ποιες διαδικασίες τα διέθεσαν; 
Προσδοκώ μετά τις ερωτήσεις που υποβάλλω ευθέως και εγγράφως, ο κ. Γαρεδάκης να απαντήσει επίσης ευθέως, συγκεκριμένα και επί της ουσίας...
Γιάννης Μπαζαίος 


__________________
http://www.efsyn.gr/arthro/imerida-gia-ton-perifereiako-typo-ektos-edras