~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Press Cafe: Για τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας

Συντάκτης:
Σωτήρης Μανιάτης

★  Είναι σίγουρο ότι ανήκει στους συναδέλφους που έχουν όχι μόνο τη δυνατότητα αλλά και το… δικαίωμα να εστιάσουν στη λεγόμενη (δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια) «Χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας». Ο λόγος για τον Γιάννη Παντελάκη και το πρώτο ομότιτλο βιβλίο του που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» με «20+1 ιστορίες κιτρινισμού».
★  Μας συνδέει η «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς υπήρξε για ένα διάστημα αρθρογράφος της και διευθυντής σύνταξης, αλλά κυρίως αρκετά χρόνια συνεργασίας στην «Ελευθεροτυπία». Χαμηλών τόνων, καλά διαβασμένος και πάντα με τη φράση στο στόμα «δεν το ψάχνεις λίγο παραπάνω;», ο Γιάννης Παντελάκης ξεκίνησε την πορεία του στη δημοσιογραφία το 1984 ως κοινοβουλευτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Πρώτη». Ακολούθησε η «Ελευθεροτυπία» στην οποία εργάστηκε ως πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της, ενώ παράλληλα ήταν αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στο δημόσιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Μετά την «Εφημερίδα των Συντακτών» υπήρξε πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο του ραδιοσταθμού «Αθήνα 9.84» και αρθρογράφος σε περιοδικά και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, στις οποίες γράφει μέχρι σήμερα.
★  Ο Ιγνάσιο Ραμονέ, ιστορικός διευθυντής της «Le Monde diplomatique», έχει χαρακτηρίσει τα προϊόντα της δημοσιογραφίας της εποχής μας «μολυσμένη ενημέρωση». Μέσα από τις «20+1 ιστορίες κιτρινισμού» σε αυτό το πρώτο του βιβλίο ο Γιάννης Παντελάκης επιχειρεί ουσιαστικά να δικαιολογήσει αυτόν τον όρο. Εστιάζει στην κακή δημοσιογραφία, στις ψευδείς ειδήσεις από τα παλιά, αλλά και στα τωρινά fake news. Στον εύκολο εντυπωσιασμό, τη δημοσιογραφία της «κλειδαρότρυπας», τη συκοφαντία, την παραπλάνηση, τον σεξιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ομοφοβικό λόγο και πάει λέγοντας…
★  Μέσα από αυτές τις 20+1, αλλά και δεκάδες μικρότερες, ιστορίες κιτρινισμού προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για τις εξαιρετικά αρνητικές επιδόσεις των ελληνικών ΜΜΕ. «Τις συναντάμε στις άθλιες διαπομπεύσεις οροθετικών γυναικών. Σε μια τηλεοπτική εκπομπή που χαρακτήρισε αβάσιμα έναν πατέρα βιαστή της ανήλικης κόρης του και αυτός αυτοκτόνησε. Σε ρεπορτάζ για γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ. Στα κανάλια που προανήγγειλαν τη σύλληψη μιας “τρομοκράτισσας” που δεν ήταν καν ύποπτη». Στην πανίσχυρη τότε εφημερίδα που χαρακτήριζε «σκουληκιασμένο τομάρι» τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι…
★  Σε αυτό το πρώτο του βιβλίο ο Γιάννης Παντελάκης εστιάζει και στα ρεπορτάζ πολέμου «που μεταδόθηκαν από μια ειρηνική περιοχή. Σε δεκατέσσερις ανύποπτους πολίτες που διάβασαν σε εφημερίδα πως είναι τρομοκράτες. Στα πτώματα των πρώτων σελίδων. Στους δημοσιογράφους που εκβίασαν για μερικά ευρώ. Αλλους που βούτηξαν τα χέρια τους στα μυστικά κονδύλια. Κάποιους τρίτους που προώθησαν την ομοφοβία και τον ρατσισμό και μερικούς ακόμα που πούλησαν φρούδες ελπίδες σε καρκινοπαθείς. Στους “τηλεβιασμούς” κατ’ εξακολούθηση. Στην αγωνία καναλαρχών να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις πολιτικές τους επιλογές. Στον πολίτη που για 29 ολόκληρα χρόνια προσπαθεί να σβήσει το στίγμα του “τρομοκράτη”, με το οποίο τον χαρακτήρισε μία εφημερίδα».
★  Καλοτάξιδο λοιπόν, Γιάννη, και με το καλό στο επόμενο…

Έντυπη έκδοση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Press Cafe: ΕΡΤ Ελλήνων Χριστιανών
Δημοσιογραφία κανονικά για μπάζωμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου