Για «πόλεμο» ετοιμάζονται οι ιδιοκτήτες του Περιφερειακού Τύπου με αφορμή το καταστροφικό σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τις κρατικές δημοσιεύσεις στα περιφερειακά ΜΜΕ. Τι μεσολάβησε και άλλαξε άρδην η πολιτική στο θέμα αυτό, του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη; Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωποι των τεσσάρων Ενώσεων του Περιφερειακού Τύπου (Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Νομού Αττικής), συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη.
Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η επικείμενη αλλαγή στην τιμολόγηση των διακηρύξεων και προκηρύξεων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο.
Όμως, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, όπως καταγγέλουν οι Ιδιοκτήτες του Επαρχιακού Τύπου «φρόντισε να αλλάξει με μιας την ατζέντα της συζήτησης».
Γιατί;
Τους ξεκαθάρισε, όπως υποστηρίζουν, ότι: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στη Βουλή νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις σε αντικατάσταση του Ν.4281/2014 στον οποίο, ως γνωστόν, με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 152 διασφαλίζαμε την διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στις περιφερειακές εφημερίδες βάσει του Ν.3548/07».
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι δημοσιεύσεις διακηρύξεων και προκηρύξεων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο, θα παραμείνουν ως έχουν μόνον για το 2016. Αν και δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί αν θα αλλάξει η τιμή κατά χιλιοστόμετρο.
Αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση της ΕΙΕΤ ότι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, κατέστησε σαφές πως από 01/01/2017, οι δημοσιεύσεις θα περιοριστούν σε ότι αφορά στις διαστάσεις (ουσιαστικά κάθε δημοσίευση θα πληρώνεται με ψίχουλα!), και από 1-1-2019 οι δημοσιεύσεις στις εφημερίδες καταργούνται οριστικά!
Βέβαια, η οποιαδήποτε μείωση της τιμής πόντου για το 2016 και ο «περιορισμός» που θέλουν να εφαρμόσουν για τα επόμενα δύο έτη, ερμηνεύεται ως ουσιαστική κατάργηση των δημοσιεύσεων από την επόμενη μέρα ψήφισης του νέου νόμου, υποστηρίζεται από την ΕΙΕΤ η οποία θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:
- Τι άλλαξε μέσα σε μόλις τρεις μήνες, καθώς στις 15 Οκτωβρίου 2015 ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωνε το Δ.Σ. της Ένωσης που τον επισκέφθηκε, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης των δημοσιεύσεων;
- Τι άλλαξε από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα, καθώς ο Γιώργος Σταθάκης, ως εισηγητής της μειοψηφίας τότε -κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου- στάθηκε στο πλευρό του Περιφερειακού Τύπου;
Πάντως, το 2014 κι ενώ Γιώργος Σταθάκης δεν ήταν ακόμη υπουργός, δήλωνε –μεταξύ άλλων - από τη Βουλή: «Άν καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των διακηρύξεων - προκηρύξεων στις εφημερίδες, ο επαρχιακός Τύπος θα χάσει τη βασική πηγή εσόδων του, που είναι και η τελευταία πηγή χρημάτων που παίρνει από το ευρύτερο Δημόσιο -δεν είναι καν από το Δημόσιο, γιατί τα πληρώνουν ιδιώτες εργολάβοι»!!!
Κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για την πρόθεσή της να καταργήσει τις δημοσιεύσεις στον Επαρχιακό Τύπο με το επιχείρημα ότι «αυτό επιβάλλει το μνημόνιο». Απαντούσε τότε ο Γιώργος Σταθάκης: «Υπάρχει στη νομοθεσία, στον Κανονισμό του 2011, το θέμα του Τύπου που προέκυψε και το οποίο είναι μείζον. Αυτό, όμως, στον Κανονισμό, στο άρθρο 152, δεν αποτελεί δεσμευτική νομοθεσία. Εσείς το εισάγετε με έναν τρόπο που λέει ότι ουσιαστικά ο επαρχιακός Τύπος θα χάσει τη βασική πηγή εσόδων του….».
Ούτε δημοσιονομικό όφελος υπάρχει, ούτε προβλέπεται από το μνημόνιο!
Οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις πρέπει να διατηρηθούν όχι ως κρατικό αντίδωρο προς τον Περιφερειακό Τύπο, αλλά ως εκπλήρωση στοιχειωδών και αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό μάλιστα με ευρύτερες δημόσιες πολιτικές στήριξης του τύπου της περιφέρειας που εδώ απουσιάζουν παντελώς.
Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγείται σε καταστροφή ο Επαρχιακός Τύπος. Αυτό επισημαίνει η ΕΙΕΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου προειδοποιεί: «Θα βρεθούμε απέναντι σε όποιον σκάβει το λάκκο των εφημερίδων μας, τις οποίες μόνον εμείς ξέρουμε πώς τις κρατήσαμε ανοιχτές μετά τα τόσα πλήγματα που δεχθήκαμε τα τελευταία χρόνια.Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για μια ακόμη φορά αυτούς που σχεδιάζουν το τέλος των επιχειρήσεων μας, χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος, χωρίς λόγο και αιτία. Αν υπάρχει έστω και ένας λόγος, θα θέλαμε -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!- να τον ακούσουμε... Είναι πασιφανές ότι αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός θα σημάνει την οριστική εξόντωση του κλάδου μας, το κλείσιμο επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, αλλά θα σημάνει και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ελληνική Περιφέρεια».
Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Αποκαλυπτική είναι μελέτη του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σκαμνάκη με θέμα: «Κρατικές δημοσιεύσεις ως μέθοδος ενίσχυσης των εφημερίδων στην Ευρώπη».
Οι κρατικές διαφημίσεις στις εφημερίδες και τα έντυπα ΜΜΕ σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, αποτελούν μορφή έμμεσης κρατικής επιχορήγησης, κάτι το οποίο οδηγεί στη διασφάλιση του πλουραλισμού και πολυφωνίας, επισημαίνει ο καθηγητής Σκαμνάκης.
Εξηγεί: Οι εν λόγω μορφές έμμεσης ενίσχυσης αποτελούν μια οργανωμένη πολιτική των κυβερνήσεων των εθνικών κρατών στον ευρύτερο Ευρωπαικό χώρο εδώ και δεκαετίες. Στις ΗΠΑ το 10% των εσόδων των τοπικών εφημερίδων(community press) προέρχεται από τις δημόσιες ανακοινώσεις.
«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία υποχώρηση των έμμεσων κρατικών επιχορηγήσεων που είναι άλλωστε οι μόνες θεσμοθετημένες. Επισημαίνεται ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες τις Ευρώπης υπάρχουν και οι άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις (direct press subsidies). Για παράδειγμα οι άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις στη Γαλλία έφθασαν τα 626 εκατομμύρια και στην Ιταλία στα 170 εκατομμύρια ευρώ όταν στην Ελλάδα είναι μηδενικές. Επιπρόσθετα οι έμμεσες κρατικές επιχορηγήσεις στην Γαλλία έφθασαν πρόσφατα τα επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ», περιγράφει στην έκθεσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου