~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Η τέχνη σε εποχές κρίσης - Θεωρία στον Αέρα. Σάββατο 16 Μαΐου. Στο Κοκκίνο 105,5 -

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεωρία στον Αέρα: Έννοιες – Ιδέες – Κριτική
με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
2η περίοδος
Στο Κόκκινο  105,5
Θεσσαλονίκη 93,40 - Πάτρα 107,7
Ηλεκτρονική διεύθυνση εκπομπής: theoriastonaera@gmail.com

Σάββατο 16 Μαΐου 2015, ώρα 13.00-14.00
31η εκπομπή
Η τέχνη σε εποχές κρίσης
Συζητούν οι
Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτρια
και
Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος 
Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τη συζήτηση συντονίζει
η Σίσσυ Βελισσαρίου, καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας 
και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αρχείο προηγούμενων εκπομπών:

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου)

                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ             

3 Μαΐου 2015 – Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου


Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, καθιερώθηκε το 1993 από την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (ΠΕΕ), κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, ως φόρος τιμής στη Διακήρυξη του Βίντχουκ, την οποία υπέγραψαν και δημοσιοποίησαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 και αποτελεί μια έκκληση για ελεύθερα και ανεξάρτητα Μ.Μ.Ε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που κάθε χρόνο γιορτάζεται με εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας.
Η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους διεθνώς σε δεινότατη θέση, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 20 θάνατοι συναδέλφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους μέσα στο 2015, 7 εκ των οποίων στα θλιβερά γεγονότα της 7ης Ιανουαρίου, στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Οι δολοφονίες αυτές ακολουθούν τους 61 θανάτους δημοσιογράφων που σημειώθηκαν το 2014.
Στη χώρα μας, το λίκνο της δημοκρατίας, η κρίση στη δημοσιογραφία είναι ορατή. Αυτό επιβεβαιώνεται από την 91η θέση που κατέχει η χώρα ανάμεσα σε 180 χώρες παγκοσμίως και τη 2η χαμηλότερη θέση πανευρωπαϊκά, στην σχετική παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου.
Επιπροσθέτως, τα πολλαπλά κρούσματα απόπειρας χειραγώγησης του Τύπου, εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και άσκησης βίας κατά δημοσιογράφων, αναιρούν την ισηγορία και την πολυφωνία, αξίες που αποτελούν, κατά τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Η ισχύς, επιπλέον, του γνωστού ως «τυποκτόνου» νόμου, παρά τα έντονα διαβήματα και τις επανειλημμένες προσπάθειες κατάργησής του επί δεκαετίες, εξακολουθεί να περιορίζει την ελευθεροτυπία, μέσω της αυτολογοκρισίας στην οποία καταφεύγουν δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, ώστε να αποφεύγουν δυσβάσταχτα πρόστιμα.
Παράλληλα, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των λειτουργών του Τύπου, όπως είναι η άμισθη ή η συμβολικώς αμειβόμενη εργασία και η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο του δημοσιογράφου και πλήττουν την αξιοπρέπειά του ως επαγγελματία αλλά και ως πολίτη.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, πάντα στις επάλξεις για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα ανά τον κόσμο, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «opPRESSion», στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ «Γ. Καράντζας» (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), την Κυριακή, 3 Μαίου, στις 7 μ.μ. 
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει και αυξάνονται οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ