~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση 25.2.14 ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ-Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

logotypo institoutou.jpg

Ε κ δ ή λ ω σ η

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Error 404 democracy not found» διοργανώνει την 2η εκδήλωση με θέμα:
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
ΜΜΕ, social media και πολιτικές διαχείρισης της πληροφορίας
στην ψηφιακή εποχή


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, στις 7.00 μ.μ.
Πολυχώρος Ανοιχτής Πόλης (Μέγαρο Ερμής)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, 1ος όροφος

Ομιλητές
Κορίνα Πατέλη, επίκουρη καθηγήτρια επικοινωνίας και πολιτικών διαδικτύου,
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Νίκος Σμυρναίος, καθηγητής  πολιτικής οικονομίας των ΜΜΕ & του Διαδικτύου,
Universite Toulouse 3 (παρέμβαση μέσω ίντερνετ)


Ματθαίος Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος
Συντονίζει ο  Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος (‘Στο κόκκινο 105,5’,  εφημερίδα Η ΑΥΓΗ)



Την ώρα που σε διεθνές επίπεδο διεξάγεται μια έντονη αντιπαράθεση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των big data, στην ελληνική δημόσια σφαίρα η σχετική συζήτηση παραμένει περιορισμένη. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Error 404 democracy not found».
Η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου εστιάζει στο λεγόμενο ‘δημοσιογραφικό παράδοξο’ της ψηφιακής εποχής. Ενώ η πληροφορία αφθονεί, τα ΜΜΕ παραλύουν και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους. Τη στιγμή που οι πολίτες για πρώτη φορά, έχουν στη διάθεσή τους τα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα, επαγγελματίες δημοσιογράφοι στην Ευρώπη  και όχι μόνο, υφίστανται βίαιες επιθέσεις, μηνύσεις και περιορισμούς στη δουλειά τους ή συμβιβάζονται με την υπηρέτηση των επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων που ελέγχουν τα ΜΜΕ.
Η δυσλειτουργία των ΜΜΕ και η δυσκολία τους να παίξουν έναν ενισχυτικό για τη δημοκρατία ρόλο, συνιστά ευρύτερο φαινόμενο. Ωστόσο, στην Ελλάδα γεγονότα όπως το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και η ασφυκτική σύνδεση των κατεστημένων ΜΜΕ με επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα, οδηγεί στην απονομιμοποίηση τους σε πρωτοφανή έκταση. Η επανεξέταση του επιχειρηματικού πλαισίου εντός του οποίου λειτουργούν συνδέεται πλέον με την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.
Τα social media και η σχέση τους με τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή μεταβλητή κατανόησης, που έχει να κάνει τόσο με όρους επικοινωνίας και συμμετοχής, όσο και με όρους πολιτικής οικονομίας και σχέσεων εξουσίας. Ωστόσο, οι δυνατότητες που δημιουργούνται από την πρόσβαση στην πληροφόρηση, παρεμποδίζονται από διάφορα, σύνθετα, τεχνικά και νομικά εμπόδια αλλά και οργανωμένα συμφέροντα. Το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφόρηση συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με την απροθυμία των κυβερνήσεων να θεσπίσουν νόμους για τη διαφάνεια και την απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση, αλλά και με την πίεση των πολιτών να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες πρόσβασης, ανοιχτό δημόσιο διάλογο και λογοδοσία.
Οι τρεις ομιλητές θα αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιές οι διαφορές και ποιές οι ομοιότητες της ελληνικής περίπτωσης ως προς την ελευθερία ΜΜΕ και δημοσιογράφων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο; Ποιά η σχέση μεταξύ πολιτικών ασφαλείας και ελευθερίας του τύπου; Ποια η σχέση μεταξύ ΜΜΕ και social media; Ποια τα όρια της ‘δημοσιογραφίας των πολιτών’; Πως χρηματοδοτείται το δημοσιογραφικό προϊόν και σε ποιον ανήκει; Ποια η αξία και η υπεραξία της συλλογικής εργασίας και ποια της μεμονωμένης παραγωγής στο καινούργιο δημοσιογραφικό πεδίο;


Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς • Σαρρή 14, Αθήνα • 210-3217745 • info@poulantzas.gr • www.poulantzas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου