~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ένας αιώνας διαδρομής της ελληνικής δημοσιογραφίας - Εκατό χρόνια ΕΣΗΕΑ (1914-2014)

   Εκδηλώσεις      
Με σειρά εκδηλώσεων θυμίζει η ΕΣΗΕΑ τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας της, από την ίδρυσή της, στις 14 Δεκεμβρίου 1914, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι σήμερα, που η κρίση έχει πλήξει καίρια την ενημέρωση και έχει φέρει τη δημοσιογραφία πολλά χρόνια πίσω. Στο ενδιάμεσο πρόλαβαν να γίνουν πολλά, που η Ιστορία τα κατέγραψε με ζωντανά, αλλά και με σκοτεινά χρώματα.
Εκδηλώσεις «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ, 1914- 2014»
Στις σκοτεινές πλευρές του Τύπου περιλαμβάνονται οι περίοδοι των πολέμων, όπου τα μέλη της ΕΣΗΕΑ δεν συμμετείχαν μόνο ως δημοσιογράφοι, αλλά και ως μαχητές και θύματα. Οι δικτατορίες έφεραν λογοκρισίες, απαγορεύσεις, διώξεις, ακόμα και δολοφονίες. Για κάποιες περιόδους η είσοδος του σωματείου ήταν κλειστή, για λόγους κυρίως ιδεολογικούς, σε εργαζόμενους δημοσιογράφους, παρ' ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Για ιδεολογικούς λόγους έγινε το 1967, με εντολή του τότε υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως, διαγραφή 28 δημοσιογράφων από το μητρώο της ΕΣΗΕΑ - οι οποίοι ωστόσο επανεγράφησαν με την πτώση της δικτατορίας.


Στις φωτεινές πλευρές των ανθρώπων του Τύπου περιλαμβάνεται η εναντίωση σε καταπιεστικά καθεστώτα, όπως η Κατοχή και η 7ετής χούντα, η κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, η περίθαλψη των μελών της ΕΣΗΕΑ και των οικογενειών, καθώς και η διεύρυνση της Ενώσεως με άλλες κατηγορίες εργαζομένων στα ΜΜΕ. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία στη δημοσιογραφική οικογένεια επιφανών λογίων, ως δημοσιογράφων-ρεπόρτερ και παράλληλα ως λογοτεχνών, σημαντικά έργα των οποίων είδαν για πρώτη φορά τη δημοσιότητα μέσα από εφημερίδες και περιοδικά. Γεγονός που δηλώνει ότι η ΕΣΗΕΑ δεν είναι μόνο συνδικαλιστικό όργανο αλλά και πνευματικός φορέας.
Εκδηλώσεις

* Κορυφαία εκδήλωση, η Έκθεση «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ, 1914-2014» που εγκαινιάζεται σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η Έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά πορτρέτα δημοσιογράφων - λογίων σημαντικών δημιουργών, όπως ο Ροϊλός, ντοκουμέντα αρχείου, αντικείμενα που εκτείνονται από τις δημοσιογραφικές ταυτότητες τουΨαθά, του Σακελλάριου και του Χουρμούζιου μέχρι αφίσες από το Λαχείο Συντακτών, βιβλία, καθώς και πέντε οπτικοακουστικές παραγωγές ειδικά για την έκθεση: το έργο του δημοσιογράφου, η ιστορία της είδησης, η εικόνα του δημοσιογράφου στον κινηματογράφο, οι διεκδικήσεις και η κρίση που πλήττει τον δημοσιογραφικό κόσμο, οι σημαντικότεροι σταθμοί των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ, αποτυπώνονται στα οπτικοακουστικά έργα.
* Τη σχέση της επικαιρότητας με την ελληνική επιθεώρηση και τους δημιουργούς της -οι οποίοι σ' ένα μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τον δημοσιογραφικό χώρο ή υπήρξαν μέλη της ΕΣΗΕΑ- διερευνά η διήμερη συνάντηση με τίτλο «Επιθεώρηση - Επικαιρότητα».
Βασικές εισηγήτριες θα είναι καθηγήτριες από τις Θεατρολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθήνας και Πάτρας, ενώ θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι που έχουν ασχοληθεί με τη συγγραφή επιθεώρησης, κριτικοί και συντελεστές όπως ηθοποιοί, χορογράφοι και μουσικοί. Το διήμερο θα κορυφωθεί με παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη (13 Ιανουαρίου), που θα είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Επιθεώρηση.
* Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εκδόθηκαν επίσης ειδικά συλλεκτικά λευκώματα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ δημοσιογράφοι και άνθρωποι του Τύπου εικονίζονται σε σειρές γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ.
* Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ, αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η παράταξη Financial Crimes, από το blog peiratikoreportaz.blogspot.gr, με τίτλο «Δεν θέλουμε φιέστες και πανηγύρια - κινητοποίηση έξω από την ΕΣΗΕΑ». Όπως σημειώνεται, «Η ΕΣΗΕΑ γιορτάζει με αγώνες. Με κινητοποιήσεις. Με μάχες για τα μέλη της. Όλοι μαζί να διατρανώσουμε πως δεν θέλουμε στο ΣΠΙΤΙ μας προέδρους που μαύρισαν τη ζωή μας, υπογράφοντας ανερυθρίαστοι την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το φασιστικό μαύρο στην ΕΡΤ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου