~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ή υπογράφεις ή απολύεσαι - Η δήλωση της δημοσιογράφου που απολύθηκε από το “ΒΗΜΑ”:

Ή υπογράφεις ή απολύεσαι - Η δήλωση της δημοσιογράφου που απολύθηκε από το “ΒΗΜΑ”: "Αν κάτι αξίζει να μείνει από μια απόλυση, είναι η διεκδίκηση αρχών και δίκαιων αιτημάτων αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα, ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η ανάγκη για ένα δυνατό συνδικάτο Τύπου".
* Οι εργαζόμενοι του Βήματος άρχισαν ήδη να γεύονται “τα καλά” της νέας εποχής στο ιστορικό συγκρότημα. Αρχικά κλήθηκαν να υπογράψουν μια απαράδεκτη σύμβαση, με την οποία θα στερούνταν οικειοθελώς μια σειρά στοιχειώδη δικαιώματα. Χτες ήρθε η πρώτη απόλυση της μοναδικής δημοσιογράφου που αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό και να υπογράψει τη σύμβαση. Πρόκειται για την Παναγιώτα Μπίτσικα, που εργαζόταν για δύο και πλέον δεκαετίες στο “Βήμα”. Η απολυμένη δημοσιογράφος προχώρησε σε δημόσια δήλωση, στην οποία καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας και κλείνει με την πολύ εύστοχη σημείωση πως αυτό που αξίζει να μείνει από μια απόλυση είναι η διεκδίκηση, ο αγώνας για δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης.
~~~~
"Ένας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που οι εργαζόμενοι στον πρώην ΔΟΛ κλήθηκαν από τη νέα διοίκηση του Ομίλου να υπογράψουν μια λεόντειο σύμβαση, με επαχθείς όρους. Μια σύμβαση -μνημείο αντεργατικών διατάξεων, που λειτουργεί ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο αναδιάταξης στο χώρο των ΜΜΕ, σαν αποτύπωμα της εκδοτικής αλαζονείας και του νόμου του ισχυρού στην οικονομία της αγοράς -γνώμονας οι ψηφισμένοι νόμοι από πρώην και νυν μνημονιακές κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Καταχρηστικοί όροι οι οποίοι υπάρχουν σποραδικά σε διάφορες ατομικές συμβάσεις στον χώρο του Τύπου (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν, ενοποιήθηκαν και αποτέλεσαν ένα corpus που σημείο προς σημείο κάνει έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη τον εργαζόμενο-τον/την δημοσιογράφο, τον/την διοικητικό-ή υπάλληλο, τον/την τεχνικό.
Η πλειονότητα των εργαζομένων στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις της Alter Ego απορρίπτει αυτή τη σύμβαση. Ακόμα κι αν, υπό τον εκβιασμό «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», μπήκε η υπογραφή τους. Το σπουδαίο είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει «μέσα τους». Εγώ απλώς δεν την υπέγραψα ούτε και στο χαρτί. Κι ύστερα ήρθε η απόλυση (13.11.2017).

Από διαφορετικούς δρόμους, όλοι μας συνεχίζουμε, να μην ξεχνάμε ότι η προσωπική και επαγγελματική ευθύνη μας για υπογραφή με ήθος, αξιοπρέπεια και επάρκεια δεν αποσβένεται ακόμα και στην αρένα της οικονομίας της αγοράς. Θα τη συναντάνε στα κείμενά μας, στα βήματά μας στο δρόμο της διαδηλωσης, μαζί με εκείνα των άλλων εργαζομένων, στην προσπάθεια να ενώνεται πάντα το ατομικό με το συλλογικό.
Αν κάτι αξίζει να μείνει από μια απόλυση, είναι
-η διεκδίκηση αρχών και δίκαιων αιτημάτων αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα
-ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και
–η ανάγκη για ένα δυνατό συνδικάτο Τύπου".

Παναγιώτα Μπίτσικα
_______
http://www.katiousa.gr/…/ypografeis-apolyesai-dilosi-tis-d…/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου