~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Οι δημοσιογράφοι ζητούν από την Ε.Ε. προστασία του έργου τους στο διαδίκτυο

Περισσότεροι από 100 Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι υπογράφουν επιστολή-έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέσπιση των «συγγενικών δικαιωμάτων». Όπως τονίζουν, το έργο τους, που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και μεγαλύτερο, κινδυνεύει από τους γίγαντες του Διαδικτύου, που το εκμεταλλεύονται δωρεάν.
Την επιστολή που συνέταξε ο πολεμικός ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Εδήσεων (AFP), Σαμί Κετζ, υπογράφουν δημοσιογράφοι, διευθυντές εφημερίδων και ειδησεογραφικων πρακτορείων από 27 χώρες, μεταξύ των οποίων και πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος.
Η επιστολή του Κετζ, που είναι υπεύθυνος του γραφείου του AFP στη Βαγδάτη, δημοσιεύθηκε αρχικά στο AFP και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε από πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (π.χ. οι εφημερίδες Le Monde, JDD, Le Figaro, La Libre Belgique, Tagesspiegel, Kurier κ.ά.), ενώ συνυπογράφεται από φημισμένους δημοσιογράφους όπως η Γαλλίδα Φλοράνς Ομπενά, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Μπάουερ, ο Βρετανός Τζέισον Μπερκ ή ο Σουηδός φωτογράφος Πολ Χάνσεν.
Στην επιστολή, ο Σαμί Κετζ ζητεί από τους 750 ευρωβουλευτές να θεσπίσουν «συγγενικά δικαιώματα» για το «δημιουργικό περιεχόμενο», ώστε οι γίγαντες του Ίντερνετ να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του Τύπου.
Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε στις αρχές Ιουλίου μια μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων που προέβλεπε τη δημιουργία των «συγγενικών δικαιωμάτων», με στόχο να εκσυγχρονισθούν τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ζήτημα είναι να παρακινηθούν οι πλατφόρμες, όπως το YouTube να αμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς περιεχομένων (άρθρο 13), αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου (άρθρο 11), που θα επιτρέψει στις εφημερίδες ή τα πρακτορεία ειδήσεων να αμείβονται όταν χρησιμοποιείται η παραγωγή τους στο Ίντερνετ.
Η πρόταση θα συζητηθεί ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά τους, οι γίγαντες του Διαδικτύου, οι λεγόμενοι και GAFA (Google, Apple, Facebook και Amazon), διεξήγαγαν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία λόμπινγκ στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας κυρίως πως κινδυνεύει να υπονομεύσει το δωρεάν Ίντερνετ.
Τι λέει η επιστολή Κετζ
Στην επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές, ο Σαμί Κετζ τονίζει ότι στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, «άνω των 40 ετών, είδα τον αριθμό των δημοσιογράφων στο πεδίο να μειώνεται διαρκώς ενώ οι κίνδυνοι δεν έπαψαν να αυξάνονται. Γίναμε στόχοι και τα ρεπορτάζ κοστίζουν όλο και πιο ακριβά».
«Τέλος η εποχή που πήγαινα στον πόλεμο με σακάκι ή πουκάμισο, μ' ένα σημειωματάριο στην τσέπη, δίπλα στον φωτογράφο ή τον εικονολήπτη. Σήμερα χρειάζονται αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, θωρακισμένα οχήματα, μερικές φορές σωματοφύλακες για να μην σε απαγάγουν, ασφάλειες. Ποιος πληρώνει τέτοιες δαπάνες; Τα μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι ακριβό», συνεχίζει.
Και προσθέτει:
«Τα μέσα ενημέρωσης που παράγουν τα περιεχόμενα και που στέλνουν τους δημοσιογράφους τους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν μια αξιόπιστη, πλουραλιστική και πλήρη πληροφόρηση, έναντι ενός όλο και πιο υψηλού κόστους, δεν είναι εκείνα που αντλούν τα οφέλη απ' όλα αυτά, αλλά οι πλατφόρμες που τα χρησιμοποιούν χωρίς να πληρώνουν. Είναι σαν να εργαζόσασταν, αλλά ένα τρίτο πρόσωπο να επωφελούνταν αναίσχυντα από τον καρπό της εργασίας σας».
«Τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους για να μπορούν να συνεχίσουν να ενημερώνουν, ζητούν οι εμπορικές εισπράξεις να μοιράζονται και στους παραγωγούς αυτών των περιεχομένων, είτε είναι μέσα ενημέρωσης είτε καλλιτέχνες. Αυτό είναι τα “συγγενικά δικαιώματα”», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο απορρίπτεται εν παρόδω «το ψέμα που διαδίδεται από την Google και το Facebook σύμφωνα με το οποίο η οδηγία για τα “συγγενικά δικαιώματα” απειλεί τον δωρεάν χαρακτήρα του Ίντερνετ».
Όπως τονίζει ο Κετζ, «πρόκειται για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, διότι αν οι εφημερίδες δεν έχουν πλέον δημοσιογράφους, δεν θα υπάρχει πια αυτή η ελευθερία στην οποία είναι προσκολλημένοι οι βουλευτές, ανεξάρτητα από την πολιτική ετικέτα τους» και καλεί τους ευρωβουλευτές να «ψηφίσουν μαζικά υπέρ της εφαρμογής των “συγγενικών δικαιωμάτων” στις επιχειρήσεις του Τύπου ώστε να ζήσουν η δημοκρατία και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σύμβολά της, η δημοσιογραφία».
• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ελευθερία του Τύπου και το μέλλον της Ευρώπης
Εκείνοι που κάτι «σφυρίζουν» στους δημοσιογράφους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου