~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

FIJ: Ώρα για Διεθνή Σύμβαση προστασίας των δημοσιογράφων

un-buiding-new-york.jpg

Photo 99138364 © Fphilipp - Dreamstime.com 
Η φρικιαστική δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στην ιστορία των θανάτων ή διώξεων δημοσιογράφων. Η δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία, της Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, και δεκάδων άλλων δημοσιογράφων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι διώξεις για το έργο τους είναι καθημερινό φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) ξεκίνησε στον ΟΗΕ μια εκστρατεία για την υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Η πρώτη διάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στην έδρα του ΟΗΕ και σ' αυτήν συμμετείχαν περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Περού, η Ιταλία και η Τυνησία. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας της FIJ, Αντονί Μπελανζέρ, η οργάνωση του οποίου με έδρα τις Βρυξέλλες εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους σε 134 χώρες, στόχος είναι να μπει «τέλος στην ατιμωρησία» μέσω της δημιουργίας μιας «Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στα μέσα».
Η έναρξη της εκστρατείας αυτής, που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, απλώς συμπίπτει χρονικά με την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Οι διοργανωτές της εκστρατείας τονίζουν ότι κάθε ημέρα πάρα πολλοί δημοσιογράφοι παρενοχλούνται, ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται. «Από τον Τζαμάλ Κασόγκι έως τους 82 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν πέρυσι, δεν είναι πλέον δυνατό να περιμένουμε τον επόμενο φόνο χωρίς να κάνουμε τίποτα, την ώρα μάλιστα που μόνο ένας θάνατος στους δέκα θα ερευνηθεί», τονίζουν. Σύμφωνα με τον Αντονί Μπελανζέρ, η μελλοντική σύμβαση, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει ήδη υπάρχοντα αλλά διάσπαρτα διεθνή κείμενα και να τα συνθέσει, θα περιέχει μια σειρά δεσμεύσεων.
«Ο καλύτερος φόρος τιμής που θα μπορέσουμε να αποτίσουμε στα θύματα είναι να κινητοποιηθούμε και να εργαστούμε για να άρουμε την ατιμωρησία που κυριαρχεί εδώ και καιρό», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της FIJ. Στόχος της εκστρατείας, που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, είναι να κινητοποιηθούν πολλές χώρες αναφορικά με το θέμα προκειμένου να έρθει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που είναι η μόνη ικανή να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας διεθνούς Σύμβασης. Το κείμενο της Σύμβασης θα περιλαμβάνει 22 άρθρα και δεσμεύσεις για την προστασία των δημοσιογράφων, τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά και για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών επιθέσεων εναντίον μελών του Τύπου. Επίσης, προβλέπει τη σύσταση 15μελούς επιτροπής που θα επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης.


______________
http://www.efsyn.gr/arthro/fij-ora-gia-diethni-symvasi-prostasias-ton-dimosiografon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου