~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η περίπτωση της «Δημοκρατίας»

Η εφημερίδα στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, όμως ενίοτε μάχεται προβεβλημένα στελέχη της, αλλά και το ΠΑΣΟΚ του «συγκυβερνήτη» Ευάγγελου Βενιζέλου

Του Δημήτρη Τρίμη*

Στρατευμένη στην υπόθεση της σκληρής… πληθυντικής Δεξιάς η εφημερίδα «Δημοκρατία» του κ. Φιλιππάκη (ο οποίος κατάγεται πολιτικά από την ομάδα των δεξιών «ελεύθερων» μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών του Μάκη Βορίδη) στηρίζει μεν την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά, αλλά συστηματικά μάχεται για την απαλλαγή της από τη συνιστώσα του κ. Βενιζέλου και των ΠΑΣΟΚων.
Δεν μπορούμε να πούμε με ευκολία αν πρόκειται για εντολή του Μαξίμου ώστε να εξωθηθεί σε αποχώρηση από τη μνημονιακή κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ή αν το συγκρότημα του Ι. Φιλιππάκη (εκδίδει και την «Espresso») έχει δική του αυτόνομη ατζέντα για τις πολιτικές προοπτικές της «μεγάλης Δεξιάς». Ας δούμε τη σχετική ρητορική της εφημερίδας.

Πρωτοσέλιδα
Οπως προκύπτει από μια απλή ανάγνωση των πρωτοσέλιδων της «Δημοκρατίας», οι Ευάγγ. Βενιζέλος, Γ. Στουρνάρας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Θεοχάρης, Π. Καψής, όπως και ο πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, έχουν συχνά την τιμητική τους.
* Λόγου χάρη, ο κ. Βενιζέλος έχει «θράσος», δηλώνοντας ότι «χωρίς εμένα δεν υπάρχει κυβέρνηση» (11/12/13), έχει «όλα τα λεφτά», σύμφωνα με τη δήλωση του «πόθεν έσχες» του (17/12/13) και είναι «αρχηγός χωρίς κόμμα» (23/12/13).
* Ο κ. Στουρνάρας έχει μείνει «μόνος στο σπίτι» μετά την επίθεση 41 βουλευτών της Ν.Δ. στον «ανάλγητο υπουργό Οικονομικών» (24/12/13).
* Ο κ. Χρυσοχοΐδης «συνελήφθη ψευδόμενος για τα διόδια» (2/1/14) και έδωσε «δωράκι στη Διαπλοκή του ΤΕΕ» «απειλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία», ενώ και χθες (27/1/14) σχολιάζονται «οι σήραγγες που στήνει ο Χρυσοχοΐδης από το ΤΕΕ έως τον ΣΥΡΙΖΑ για να προωθήσει τα πολιτικά του σχέδια». Με λίγα λόγια, ο κ. Χρυσοχοΐδης ετοιμάζει «colpo grosso για την αρπαγή 25 δισ. του ΕΣΠΑ από τους μεγαλοεργολάβους».
* Τα πράγματα είναι ακόμα πιο σκούρα για τον Χάρη Θεοχάρη, αφού «το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να τον «στείλει αδιάβαστο»» (23/1/14) διότι «ο απίθανος Θεοχάρης» πορεύεται «ψέμα με το ψέμα» (14/1/14).
* Για τον Παντελή Καψή τα χτυπήματα είναι άπειρα από την ημέρα που ανέλαβε να συγκροτήσει… το ελληνικό BBC στη θέση της πραξικοπηματικά τελειωμένης ΕΡΤ και έτσι στις 23/1/14 η «Δημοκρατία» αποφαίνεται ότι πρέπει «να απολυθεί».
* Ο Λουκάς Παπαδήμος -προφανώς- είναι πια «καμένο χαρτί» για την αληθινή Δεξιά, εφόσον «είναι καταδικασμένος στις ΗΠΑ για χρέη $ 6.233,16» (23/12/13).

Η Χρυσή Αυγή
Αν αναρωτιέστε με ποιους εταίρους (στη θέση των ΠΑΣΟΚων) θα μπορούσε να συνεργαστεί ο πρωθυπουργός για να κυβερνά τη χώρα ως επικεφαλής μιας αληθινής Δεξιάς, η εφημερίδα δίνει σαφή απάντηση: Ο Κασιδιάρης πάει για δήμαρχος, κατά την ανάλυσή της, διότι «αποδείχτηκε» ότι τα όπλα των Ταγμάτων Εφόδου της συμμορίας είναι τελικά παιχνίδια εκτόξευσης χρωμάτων. «Λερώνουν αλλά δεν σκοτώνουν τα… πολυβόλα της Χρυσής Αυγής», σημειώνει η «Δημοκρατία» στις 17/1/14, ενώ δύο μέρες νωρίτερα ξιφουλκούσε κατά του «νομικού πραξικοπήματος για τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη από τις δημοτικές εκλογές».


* Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου