"Η διαφορά της δημοκρατίας από τη δικτατορία είναι οι εκλογές. Και γι' αυτό είναι πολύ περήφανη η Δύση. Εκτός, εάν ο λαός απειλεί να ψηφίσει αριστερά" γράφει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, γιος του ιδρυτή του Spiegel, καυτηριάζοντας την εκστρατεία τρόμου από εγχώρια και διεθνή κέντρα εξουσίας με στόχο την Ελλάδα. "Ο Αλέξης Τσίπρας, το νέο φωτεινό πρόσωπο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν είναι τρελός... απλά θέλει να αντισταθεί στην επιταγή της βάρβαρης λιτότητας που επέβαλλαν στη χώρη του η Ευρώπη και το ΔΝΤ" τονίζει ο Άουγκσταϊν.
Με το απλό ερώτημα "Ποιος είναι ο κυρίαρχος στη δημοκρατία; Ο λαός ή το κεφάλαιο;" ξεδιπλώνει, στο άρθρο του στο Spiegel, την αυστηρή κριτική του στην αυταρχική διολίσθηση της Ε.Ε. επί Μέρκελ.
Και συνεχίζει: "Η διαφορά της δημοκρατίας από τη δικτατορία είναι οι εκλογές. Και γι' αυτό είναι πολύ περήφανη η Δύση. Εκτός, εάν ο λαός απειλεί να ψηφίσει αριστερά. Τότε αγανακτεί η δημόσια τηλεόρασή μας για τη δημοκρατία των Ελλήνων: «Θέλουν πάλι να ψηφίσουν», γκρινιάζει το κεντρικό μαγκαζίνο ειδήσεων. Και η εφημερίδα Bild ωρύεται: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν πρέπει να το επιτρέψει»! Η καγκελάριος θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους Έλληνες «τι αναμένει δικαίως η Γερμανία από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση». Τη δημοκρατία προφανώς θα πρέπει να μπορεί κανείς να την πληρώνει. Και οι Έλληνες είναι χρεοκοπημένοι. Καλά θα κάνουν λοιπόν να αποφύγουν τις εκλογές! Οποία υπεροψία!
Αντιθέτως, η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει μήνυμα ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Το φως έρχεται από την ανατολή! Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης η δημοκρατία στην Ευρώπη απέκτησε έναν αυταρχικό χαρακτήρα".
Όπως αναφέρει, "η ευρωκρίση διαρκεί ήδη πέντε χρόνια. Έχει εξελιχθεί σε χρόνια αρρώστια. Και η συνταγή της λιτότητας της δρ Μέρκελ δεν αποδίδει. 
Η Ελλάδα θα ψηφίσει στις 25 Ιανουαρίου. Μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να διδάξει στους αποτυχημένους αρχίατρους του Νεοφιλελευθερισμού το τι εστί φόβος".
Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν τονίζει:
"Ο Αλέξης Τσίπρας, το νέο φωτεινό πρόσωπο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν είναι τρελός. Δεν επιδιώκει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε αμφισβητεί το ευρώ. Απλά θέλει να αντισταθεί στην επιταγή της βάρβαρης λιτότητας που επέβαλαν στη χώρα του η Ευρώπη και το ΔΝΤ. Θέλει να αυξήσει τη φορολογία, να θεσμοθετήσει κατώτατο μεροκάματο, να δώσει στους εξαθλιωμένους κουπόνια σίτισης, να παράσχει στους άνεργους δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό ακριβώς είναι η Ευρώπη. Αλλά από τα αιτήματά του μόνο ένα προβάλλεται: αυτό για κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι πράγματι επαναστατικό- αλλά απαραίτητο. Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από τα χρέη της. Δεν μπορεί να τα ξεπληρώσει.
Η Ελλάδα πεθαίνει. Έξι χρόνια ύφεσης, ανεργία που φτάνει το 26% και ξεπερνά το 50% για τους νέους, μείωση των μισθών κατά 23% από το 2010 μέχρι το 2013. Το 36% των Ελλήνων θεωρείται φτωχό και κοινωνικά αποκλεισμένο – το ποσοστό αυξήθηκε κατά 7 μονάδες από το ξέσπασμα της κρίσης.
Όντως, η Ελλάδα παράγει στο μεταξύ ένα μικρό πλεόνασμα- αλλά μόνο εάν εξαιρέσει την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι πιστωτές βαραίνουν σα μυλόπετρα στο σώμα της Ελλάδας".
Διατυπώνοντας το ερώτημα "γιατί πρέπει να υποφέρουν οι Έλληνες;", ο αρθρογράφος του Spiegel καυτηριάζει την τακτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης Μέρκελ και απαντά ο ίδιος.
"Για να τιμωρηθούν για τις αμαρτίες του παρελθόντος; Για να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν – και τρόμο - για τα άλλα χρεωμένα κράτη; Για να μπορεί να λέει η Μέρκελ στους ψηφοφόρους της, ότι δεν θα ξοδέψει γερμανικά χρήματα για τους τεμπέληδες του Νότου;"
Όπως αναφέρει, "ο Τσίπρας είχε υποθέσει ήδη πριν από την κλιμάκωση της κρίσης χρέους, ότι το θέμα δεν ήταν τα ίδια τα χρέη, αλλά πώς θα υποταχθεί η Ευρώπη στο νεοφιλελεύθερο ζυγό: «Αυτή η στρατηγική χρησιμοποιεί τον πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό, ώστε να πείσει ή να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους, να αποδεχθούν χωρίς αντίσταση την πολιτική λιτότητας»" γράφει ο Άουγκστάιν.
Σε ό,τι αφορά την Άνγκελα Μέρκελ, την κατηγορεί ότι ακολούθησε από την αρχή μια σουρεαλιστική στρατηγική στην ευρωκρίση, στρατηγική την οποία συνοψίζει ως εξής.
"Θέλουμε να κρατήσουμε την Ευρωζώνη, επειδή επωφελούνται από αυτήν οι εξαγωγές μας κι επειδή φοβόμαστε τις πολιτικές επιπτώσεις της διάλυσής της. Αλλά το προαπαιτούμενο της επιτυχίας του κοινού νομίσματος- την πολιτική ένωση- δεν την θέλουμε".
Ο γιος του ιδρυτή του Spiegel κάνει λόγο για θλιβερή εσωτερική πολιτική στη Γερμανία, ενώ χαρακτηρίζει καταστροφικό για την Ευρώπη το έλλειμμα οράματος της Μέρκελ.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της Αυγής, από την Κάκη Μπαλή