Tην Παρασκευή 27/02 στις 20:30 η Κινηματογραφική Ομάδα DejaView και η ΟΚΤΑΝΑ ανοίγουν τις πόρτες στον κόσμο των Media, με μια συζήτηση για την πληροφόρηση και την αντιπληροφόρηση (Πετρούπολη, Καραϊσκάκη 60)

'Το γράψιμο δεν είναι λέξεις πάνω σε ένα χαρτί. Είναι επικοινωνία. Είναι μνήμη. ''
Isaac Marion

'' Η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος.''
                                                                                                Edward Bulwer-Lytton

  • Ο Γιώργος Πλειός, πρόεδρος του τμήματος ΕΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε βάθος τη σχέση μεταξύ ΜΜΕ, ιδεολογίας κοινωνίας.
  • Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος και συντάκτρια του UNFOLLOW, ανεξάρτητου πολιτικού περιοδικού που γεννήθηκε από το περιβάλλον της κρίσης, θα μας μιλήσει για το ρόλο της ανεξάρτητης, ακηδεμόνευτης πληροφόρησης.
Από την εποχή της ανάδυσης της μαζικής πολιτικής, τα ΜΜΕ έχουν λάβει μια καθοριστική θέση στην λειτουργία της αστικής δημοκρατίας η οποία προϋποθέτει την ελεύθερη και όσο πιο πλήρη ενημέρωση του πολίτη, και ταυτόχρονα τον υποτιθέμενο ανεξάρτητο έλεγχό της εξουσίας από τα ΜΜΕ. Εν τω μέσω μιας περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας συντελούνται ιστορικές αλλαγές, η πληροφορία παράγεται, μεταδίδεται, διαχέεται και υπόκειται σε επεξεργασία με τρόπους τόσο παραδοσιακούς, όσο και εναλλακτικούς.
Στην ψηφιακή εποχή, καθίσταται σαφές ότι ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών, εκείνοι που μέχρι πρότινος ήταν γνωστοί ως "κοινό", αμφισβητούν ευθέως το μονοπώλιο της πληροφορίας που μέχρι πρότινος απήλαυναν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει μια αυξανόμενη συμμετοχή "ερασιτεχνών" στην παραγωγή ειδήσεων και σχολιασμού, ενώ αισθητή κάνουν την παρουσία τους και "επαγγελματίες" που προχωρούν στο σχηματισμό ακηδεμόνευτων μέσων επικοινωνίας.
Καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία εναλλακτικών/ χειραφετητικών μέσων επικοινωνίας είναι η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών.
Παράλληλα με την ανάπτυξη των κυρίαρχων μηχανισμών πληροφόρησης, κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται και αντιστέκονται, δημιούργησαν δομές διαχείρισης της πληροφορίας "από τα κάτω" στρέφοντας την πληροφόρηση ενάντια στην κυριαρχία και ανοίγοντας ορίζοντες συζήτησης και ανάλυσης των θεμάτων που τους απασχολούσαν, υπό μία σκοπιά επαγρύπνησης ή άρνησης στο υπάρχον. Από τα έντυπα αντιπληροφόρησης, μέχρι το ραδιόφωνο και το ίντερνετ, η αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείρηση της πληροφόρησης διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην πληροφόρηση, την κινηματική ζωή και τους αγώνες.


_______________
http://www.avgi.gr/article/5341178/ekdilosi-stin-oktana-mme-pliroforisi-antipliroforisi-