~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σιγή στον ΔΟΛ μετά από 94 χρόνια....

 Η περίπτωση του ΔΟΛ 

Έχει γραφτεί κατά κόρον ότι η κρίση που βιώνουν εδώ και χρόνια τα ελληνικά ΜΜΕ έχει πορεία παράλληλη με την κρίση του πολιτικού συστήματος. Η άποψη αυτή δεν απέχει από την πραγματικότητα – κυρίως τα λεγόμενα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα θυμίζουν πολυτραυματίες που βρίσκονται στην εντατική.
Η δεινή οικονομική τους θέση και ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός, σε συνδυασμό με τη μετατό­πιση του ενδιαφέροντος του κοινού και την καταρρακωμένη αξιοπιστία τους, δημιουργούν μια (κλινική) εικό­να που δεν εμπνέει αισιοδοξία.
Η περίπτωση του ΔΟΛ, που έρχεται στο... καπάκι μετά την κατάρρευση του Mega, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αν πιστέψει κάποιος τις διαρ­ροές, οι τράπεζες βρίσκονται ένα βή­μα πριν αναλάβουν το ιστορικό εκδο­τικό συγκρότημα. Εκατοντάδες εργα­ζόμενοι - δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί - βρίσκονται στον αέρα σε μια περίοδο που ο δημοσιογραφικός κλάδος διαρκώς συρρικνώνεται.
Το τράνταγμα - όχι μόνο στον χώ­ρο του Τύπου, αλλά και στην πολιτική σκηνή, ας μην κρυβόμαστε - που θα προκαλέσει ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του ΔΟΛ αναπόφευκτα θα είναι ιδιαί­τερα ισχυρό.
Από το σημείο που το δημοσιο­γραφικό συγκρότημα ήταν ο ισχυ­ρότερος διαμορφωτής της κοινής γνώμης και επηρέαζε με τα πρωτο­σέλιδα και τα δημοσιεύματά του τις κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστη­μα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο, φτάσαμε τώρα στο ση­μείο ο (κάποτε) κραταιός ΔΟΛ να εξαρτάται αποκλειστικά από τις τρά­πεζες, ενώ η διοίκηση του δημοσιο­γραφικού συγκροτήματος δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι περισσότερο από το να παρακολουθεί τις κρίσι­μες εξελίξεις.
Απεργίες
Μόλις μια ημέρα πριν από τη συ­μπλήρωση επτά χρόνων από τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, τα «Νέα» δεν κυκλοφόρησαν, ενώ σίγησε ο Βήμα FM. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κυλιόμενες 24ωρες α­περγίες καθώς οι οφειλόμενοι μι­σθοί αγγίζουν τους πέντε. Πάντως μετά την καταβολή του δώρου χθες τα «Νέα» κυκλοφορούν σήμερα, ενώ πιθανόν είναι να κυκλοφορήσει και το «Βήμα της Κυριακής».
Την περασμένη Παρασκευή τα χρήματα για το πρώτο δεκαπενθή­μερο του Αυγούστου, που επρόκει­το να καταβληθούν στους εργαζο­μένους, δεσμεύτηκαν από την Εθνι­κή Τράπεζα έναντι οφειλών του ΔΟΛ και τα υπόλοιπα είναι... ιστορία.
Στην περίπτωση μάλιστα που δεν βρεθεί λύση και ο ΔΟΛ περά­σει στην... ιστορία, θα προστεθεί ένας ακόμη κρίκος στη μακρά, βα­ριά και σκοτεινή αλυσίδα που σχηματίζουν εδώ και χρόνια τα λουκέ­τα στον χώρο των ΜΜΕ. Ιστορικές εφημερίδες, όπως η «Απογευματι­νή» και η «Ελευθεροτυπία», αλλά και η πιο πρόσφατη περίπτωση του Μεγάλου Καναλιού, μέχρι στιγμής, αποτελούν τρανταχτά θύματα της «μαύρης τρύπας» που καταπίνει Μέσα Ενημέρωσης. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο δρόμος δεν έχει και άλλες... «τρύπες».
Ο διεθνής Τύπος
Και μόνο το γεγονός ότι δεν βρέ­θηκαν κρεμασμένα στα περίπτερα τα «Νέα» αρκεί για να καταλάβει κά­ποιος το δύσκολο του ζητήματος. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει ότι οι εξελίξεις στο δημοσιογραφικό συ­γκρότημα πέρασαν τα σύνορα και με την κρίση του ΔΟΛ ασχολείται α­κόμα και ο διεθνής Τύπος.
Το γερμανικό «Spiegel» σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση πως η ελληνική ιστορική εφημερίδα δεν κυκλοφορεί. «Η ελληνική οικονομι­κή κρίση έχει επιπτώσεις και στον Τύπο: Επειδή οι συντάκτες δεν πλη­ρώνονται εδώ και μήνες, η εφημε­ρίδα “Τα Νέα” δεν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το 1922».
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό σχο­λιάζει ακόμη πως οι εργαζόμενοι «αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται έως ότου λάβουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευ­μένων τους. Πολλοί δεν έχουν πλη­ρωθεί από τον Αύγουστο».
Στις εξελίξεις στον ΔΟΛ αναφέρ­θηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοι­νί, διότι είχαν συνηθίσει να δανεί­ζονται με “αέρα”, όπως οι ίδιοι ομο­λόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρή­σεις τους ήταν μια “φούσκα” και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομέ­νους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την πο­λυφωνία των ΜΜΕ ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας», σημει­ώνει το Γραφείο Τύπου της Κου­μουνδούρου. «Οι εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ δεν έρχονται ως κε­ραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της προϊούσας κρίσης του Τύπου και των ιδιότυπων χαρακτηριστικών “ανάπτυξης” των ελληνικών ΜΜΕ. Το καθεστώς των χαριστικών τρα­πεζικών δανείων και των σχέσεων διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα δημιούργησε μη βιώσιμες επιχειρή­σεις», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτο­ντας πως «εκείνοι που εξέθρεψαν και συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προηγούμενου καθεστώτος, σήμε­ρα προσπαθούν να κάνουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομέ­νων, τα δικαιώματα των οποίων σε κάθε χώρο δουλειάς εκλαμβάνονται ως “αριστερή ιδεοληψία”».
Κατά το Ποτάμι, «όταν δύο ιστο­ρικές εφημερίδες σταματάνε να εκ­δίδονται, η ενημέρωση φτωχαίνει. Λιγότερος διάλογος, λιγότερος προ­βληματισμός και τελικά λιγότερη σκέψη. Είμαστε στο πλευρό των ερ­γαζομένων του ΔΟΛ. Ανάμεσά τους είναι κάποιες από τις πιο παρεμβα­τικές πένες της χώρας, ανεξαρτή­τως των πολιτικών απόψεων που υποστηρίζουν. Θέλουμε να βρεθεί λύση ώστε οι ιστορικές εφημερίδες να συνεχίσουν να βγαίνουν.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάψουν να κρυφογελούν και να επιχαίρουν. Και να μην προσθέτουν νέες δυσκολίες σε αυτές που ήδη υπάρχουν, όπως κα­ταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Τα λά­θη της ιδιοκτησίας δεν πρέπει να ο­δηγήσουν εκατοντάδες ανθρώπους στον δρόμο ούτε να στερήσουν από τους πολίτες εφημερίδες που κυκλοφορούν επί έναν αιώνα».
Ξέχωρα από όλα αυτά, ως επίλο­γο μπορούμε να σημειώσουμε πως αρκετοί είναι αυτοί που επιχαίρουν για το κλείσιμο ενός δημοσιογρα­φικού οργανισμού «που ανεβοκα­τέβαζε κυβερνήσεις», ενώ άλλοι σπεύδουν να πουν ότι πληρώνει το τίμημα της έλλειψης αξιοπιστίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, κά­ποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτη­θούμε και τι είδους καταναλωτές των ΜΜΕ υπάρχουν στην Ελλάδα. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των κυριακάτι­κων εφημερίδων: σχεδόν καμία δεν εστιάζει στα θέματά της, αλλά στις προσφορές που συνοδεύουν το δη­μοσιογραφικό προϊόν...

* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1948 στις 22-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου