~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ο αρθρογράφος «δικαιώθηκε», έχει ξεσηκωθεί σχεδόν το σύνολο του δημοσιογραφικού αλλά και του πολιτικού κόσμου για την απαράδεκτη δίωξη

   ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΜΜΕ, δημοσιογραφία, δίκη   

kammenos_androulakis.jpg

Πάνος Καμμένος, Ανδρέας Πετρουλάκης
Συντάκτες: Δημήτρης Ψαρράς, Μαρία Δήμα
"Eφημερίδα των Συντακτών"
Κατέρρευσαν χτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων όσες προσπάθειες έκανε στην αρχή της εβδομάδας ο κ. Καμμένος να πείσει ότι η σκληρή αντιμετώπιση που ζήτησε για τους δημοσιογράφους οφείλεται στο γεγονός ότι συκοφάντησαν και έθεσαν σε κίνδυνο το ανήλικο παιδί του, ενώ εκβίασαν και τον ίδιο. Στη δίκη, που διεξήχθη χτες, ο εναγόμενος δημοσιογράφος δεν έθιξε ούτε τα παιδιά ούτε την οικογένεια του υπουργού Αμυνας.
Τόλμησε μόνο να εκφράσει την πολιτική του άποψη για το πρόγραμμα και τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛΛ. και του αρχηγού τους. Και όμως γι’ αυτό το καθαρά πολιτικό άρθρο ο κ. Καμμένος απαίτησε με αγωγή ως αποζημίωση αρχικά δύο εκατομμύρια ευρώ (τα οποία μείωσε χτες σε 100.000).
Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση του άρθρου που έγραψε ο Ανδρέας Πετρουλάκης στον ιστότοπο Protagon με τίτλο «Π. Καμμένος. Εχουν αρχίσει και του μοιάζουν» (17.3.2015).
Στην ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε ως μάρτυρας της πλευράς Καμμένου ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας και της πλευράς Πετρουλάκη ο καθηγητής και πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος. Η απόφαση αναμένεται έπειτα από μήνες, αλλά ήδη η ακροαματική διαδικασία επιβεβαίωσε ορισμένα από όσα καταλόγιζε στον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛΛ. ο αρθρογράφος.

Διεθνής συνωμοσία!

Από την πλευρά του υπουργού Αμυνας, τον οποίο εκπροσωπούσε η δικηγόρος σύζυγός του, επιχειρήθηκε να αποδοθεί σε διεθνή συνωμοσία το άρθρο, ότι δηλαδή υπήρξε αποτέλεσμα της πίεσης του κ. Σουλτς να επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι ως κυβερνητικός εταίρος!
Επιχειρήθηκε ακόμα να ποινικοποιηθούν πολιτικοί χαρακτηρισμοί όπως «ακροδεξιός» ή «εθνολαϊκιστής», τους οποίους χρησιμοποιούσε -και πολύ εύλογα- το άρθρο, ενώ επαναλήφθηκαν ως επίμεμπτα ακόμα και όσα έχουν ήδη αποδειχθεί ως αληθή, όπως λ.χ. η σχέση των κειμένων του κ. Καμμένου με τον χουντικό προπαγανδιστή Γεώργιο Γεωργαλά.
Είναι παρήγορο το γεγονός ότι έχει ξεσηκωθεί σχεδόν το σύνολο του δημοσιογραφικού αλλά και του πολιτικού κόσμου για την απαράδεκτη δίωξη. Ομως θα ήταν καλό ορισμένοι πολιτικοί να ήταν πιο προσεκτικοί προτού αποδώσουν στο σύνολο της κυβέρνησης ή στην Αριστερά τις κινήσεις του κ. Καμμένου.
Ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας του τυποκτόνου νόμου με τον οποίο σήμερα δικάζεται ο Α. Πετρουλάκης! Ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει και το όνομά του στους νόμους 2243/1994 και 2328/1995, με τους οποίους τροποποιήθηκε ο νόμος περί Τύπου 1178/1981, όπως μας θυμίζει ο διευθυντής της Athens Review of Books Μανώλης Βασιλάκης (θύμα αυτός άλλης απαράδεκτης αγωγής του υπουργού Ν. Κοτζιά).
Η παρούσα κυβέρνηση, διά του (τότε) υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, ευτυχώς τροποποίησε αυτόν τον τυποκτόνο νόμο με το άρθρο 37 του νόμου 4356/2015 και έτσι μειώθηκε δραστικά τόσο ο αριθμός των αγωγών όσο και τα εξοντωτικά ποσά που ζητούσαν οι ενάγοντες. Η μείωση δηλαδή των εξωφρενικών απαιτήσεων Καμμένου οφείλεται σε νόμο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν δεν θέλουν να το θυμούνται οι όψιμοι υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου.

Η περίπτωση Βορίδη

Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στάθηκε με δηλώσεις του στο πλευρό του δημοσιογράφου και κάλεσε όλο τον Τύπο να έχει το θάρρος να λέει τη γνώμη του, καλό είναι να πείσει γι’ αυτές τις απόψεις και τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία μοιράζουν εξώδικα και αγωγές στον Τύπο.
Ειδικά ο Μάκης Βορίδης έχει μετάσχει και ως δικηγόρος σε πολλές παρόμοιες δίκες αγωγών εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης. Πάντως στον Ανδρέα Πετρουλάκη δεν έχει κάνει, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο άρθρο αναφέρεται το «τραμπούκικο και φιλοχουντικό παρελθόν του κ. Βορίδη».
Αλλά έστω και έτσι, αν ο κ. Καμμένος και οι αγωγές του γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή για τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, η ελευθερία του Τύπου θα έχει κερδίσει μια κρίσιμη μάχη.

Ζητούσε αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ, την «έριξε» στις 100.000

Η αντιδικία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τους υπευθύνους της ιστοσελίδας Protagon απασχόλησε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου συζητήθηκε η αγωγή του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. κατά της ιστοσελίδας και του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη.
Ο ενάγων υπουργός ζητεί ως αποζημίωση 100.000 ευρώ (αρχικά ζητούσε 2 εκατ. ευρώ) για ηθική βλάβη την οποία υπέστη μετά τη δημοσίευση άρθρου του δεύτερου εναγομένου, τον Μάρτιο του 2015, στο οποίο ανέφερε ότι το κόμμα Καμμένου προέρχεται από την εθνολαϊκιστική Δεξιά.
Το επίδικο άρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη έφερε τον τίτλο «Π. Καμμένος. Εχουν αρχίσει και του μοιάζουν», με υπότιτλο «Τα φλογερά εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την κυβέρνηση» και αναφερόταν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛΛ., υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι «βγαλμένο από την ίδια μήτρα της έξαλλης εθνολαϊκίστικης ακροδεξιάς» όπως το ΛΑΟΣ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Υπέρ του υπουργού

Από την πλευρά του υπουργού, κατέθεσε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι το άρθρο επικαλείται «ψευδή γεγονότα» για τον κ. Καμμένο και ότι στο κείμενο περιλαμβάνονται «συκοφαντικές και εξοντωτικές» αναφορές.
Από την πλευρά των εναγομένων, κατέθεσε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Νομικής, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το άρθρο περιέχει «σατιρικές και χιουμοριστικές εκφράσεις που καλύπτονται από την ελευθερία έκφρασης στοχασμών».
Επισήμανε ακόμη ότι ουσιαστικά ο κ. Καμμένος δεν υπέστη καμία βλάβη από το κείμενο του σκιτσογράφου «καθώς εξακολουθεί να είναι υπουργός Αμυνας και να έχει πολιτική ισχύ», ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της άσκησης δημόσιας κριτικής σε δημόσια πρόσωπα.
Εξω από τη δικαστική αίθουσα ο εναγόμενος σκιτσογράφος σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου, ενώ η δικηγόρος του υπουργού, Ελενα Τζούλη, σημείωσε ότι «ο μάρτυρας του Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ανδρέα Πετρουλάκη ομολόγησε ότι στόχος των άθλιων, ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών ήταν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να φύγει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και να μπει ο Σταύρος Θεοδωράκης».
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
___________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τα 2 εκατ. στα 100 χιλ. ευρώ ο Καμμένος
Μήνυση και από τον υιό Καμμένου
«Τους ψεκάζουν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου