~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Predators of Press Freedom Welcomed in the U.S. (Αρπακτικά της Ελευθερίας του Τύπου ζώα στις Η.Π.Α.)

Reporters Without Borders
Αγαπητέ φίλε,
Πρόεδρος Trump έσπευσε να αναλάβει δράση την Πέμπτη το βράδυ κατά μία χημική επίθεση κατά αμάχων που πιθανότατα διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας. Ωστόσο, παρέμεινε σφιχτά χείλη, όταν δύο ηγέτες από τις πιο καταπιεστικές χώρες του κόσμου για τη δημοσιογραφία επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα. Φαίνεται απίθανο ότι κατάφωρες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην Αίγυπτο και την Κίνα αυξήθηκαν κατά τις συνεδριάσεις του ατού με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ή του προέδρου της Αιγύπτου ελ-Σίσι. Έτσι, σε Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έχουν αναλάβει οι ίδιοι να το πράξει. 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Οι δημοσιογράφοι είναι συνεχώς υπό απειλή στην Αίγυπτο. Από το 2014, ο Πρόεδρος ελ-Σίσι έχει εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης . Σύμφωνα με ένα αντιτρομοκρατικό νόμο που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015 οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι για λόγους εθνικής ασφάλειας να αναφέρει μόνο την επίσημη εκδοχή των επιθέσεων «τρομοκρατικές». Με άλλα λόγια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι νομική αδυναμία να αναφέρουν βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων, εκτός ελ-Σίσι εγκρίνει, δίνοντας τον πλήρη έλεγχο της διάδοσης των πληροφοριών. Οι δημοσιογράφοι συχνά κατηγορούνται για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, όταν επικρίνουν την κυβέρνηση, η οποία οδηγεί σε αυτολογοκρισία μεταξύ δημοσιογράφων για το φόβο να διωχθεί ή να φυλακιστεί. Αίγυπτος κατατάσσεται μια ασήμαντη 159 από τις 180 χώρες σε Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου RSF του 2016, με τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι και πολίτες δημοσιογράφους στη φυλακή αυτή τη στιγμή. 

ΚΙΝΑ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Xi Jinping, το Κομμουνιστικό Κόμμα ασκεί πλήρη έλεγχο σε πολλά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι συχνά παρενοχλούνται και φυλακιστεί με κατηγορίες όπως «μη εξουσιοδοτημένη κριτική» της κυβέρνησης και του Προέδρου. Προστέθηκε στη λίστα RSF του Τύπου αρπακτικά της ελευθερίας από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος, Ξι είναι παγκοσμίως ηγετική λογοκριτή της κριτικής στο Διαδίκτυο.RSF έχει μετρήσει τουλάχιστον 21 δημοσιογράφοι και 81 δημοσιογράφοι πολίτη / bloggers που είναι σήμερα φυλακισμένοι, καθιστώντας την Κίνα χειρότερη δεσμοφύλακας του κόσμου των δύο πολιτών και των επαγγελματιών δημοσιογράφων με περισσότερες από 100 συνολικά επί του παρόντος υπό κράτηση. Βαθμολογήθηκε 176η από τις 180 στις Index RSF, η Κίνα έχει ένα από τα πιο μελαγχολική αρχεία της ελευθερίας του Τύπου στον πλανήτη. 

Εμείς στο RSF Δεσμευόμαστε να σταθεί σε αυτά τα αρπακτικά της ελευθερίας του Τύπου. Δωρεά για την RSF και σπρώξτε πίσω από τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. 

Με εκτιμιση,
RSF Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου