~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Για μεθοδεύσεις εναντίον της Αννας Καφέτση από την διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έκαναν λόγο πρόσφατα 250 άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών

  Πολιτισμός  

Με «φαιδρές κατηγορίες»: Καρατόμησαν την Ά. Καφέτση από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Απομακρύνεται η ΄Αννα Καφέτση από την διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Μετά την άρνηση της Αννας Καφέτση να παραιτηθεί, όπως της είχε ζητηθεί,ο υπουργός προχώρησε σε ανάκληση της ανανέωσης της θητείας της, η οποία έληγε το 2016. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι λόγοι απομάκρυνσης της διευθύντριας του ΕΜΣΤ άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, επισημαίνοντας ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή και Εξοπλισμός του ΕΜΣΤ», το οποίο έχει ενταχθεί στο Π.Ε.Π −Αττικής− ΕΣΠΑ 2007−2013, καθώς και η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου» .

Η απόφαση υπογραμμίζει την «διάσταση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και αφορά, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο ΦΙΞ και την μετεγκατάσταση εκεί του Μουσείου, διάσταση η οποία έχει αποτυπωθεί σε άρθρα έγκυρων εφημερίδων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΦΕΚ. Όσον αφορά την έλλειψη συνεργασίας αυτή οφείλεται «και στη συμπεριφορά της διευθύντριας του Μουσείου, η οποία μεταξύ άλλων, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ όπως σαφώς προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία.»
Η επί 14 χρόνια διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Αννα Καφέτση, μετά την οριστική απομάκρυνσή της, επιστρέφει στην οργανική της θέση στην Εθνική Πινακοθήκη «που κατείχε πριν τον διορισμό της στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία παραμένει κενή» αναφέρει το ΦΕΚ, με ημερομηνία 24/11. Αναμένεται δημοσίευση νέου ΦΕΚ, με το οποίο θα διοριστούν τα μέλη του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και ο νέος διευθυντής του.
«Φαιδρές» οι κατηγορίες κατά της κ. Καφέτση

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργείου, σε κείμενο που πρόσφατα συνυπέγραψαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών αναφέρεται ότι οι κατηγορίες κατά της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνη ήταν φαιδρές και ως στόχο τους είχαν να  υποσκάψουν και να  απαξιώσουν το  έργο  και την προσφορά  της κ. Καφέτση η οποία είχε αφιερωθεί  ολοκληρωτικά στην λειτουργία του ΕΜΣΤ και την δημιουργία  της νέας στέγης του στο ΦΙΞ. Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες, «σε  αντίθεση με το  πνεύμα της  πρόσφατης  ανακοίνωσης του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου,  το  οποίο με προσχηματικές μομφές και  κατηγορίες καθώς  και με γραφειοκρατικές  μεθοδεύσεις κωλυσιεργεί ως προς την  έναρξη της λειτουργίας του. Γιατί είναι  προφανές πλέον ότι  ο πραγματικός σκοπός  αυτής της  μεθόδευσης  είναι  η απομάκρυνση της Διευθύντριας προκειμένου το  Μουσείο να  έρθει στα  μέτρα άλλων,  που θα ασκήσουν το  δικό τους "έργο"».
Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον ζήτημα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωσή του, θεωρεί μείζον ζήτημα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΜΣΤ, τη δημοκρατική λειτουργία του τόσο ως προς τη μουσειακή ανάπτυξή του, όσο και ως προς την οργανωτική του συγκρότηση. Με σεβασμό στον δημόσιο πολιτιστικό και παιδευτικό χαρακτήρα του, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού να μην αναβληθεί για μια ακόμη φορά η έναρξη της λειτουργίας του και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στους Έλληνες πολίτες. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες, η καλλιτεχνική κοινότητα πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση και την προοπτική του Μουσείου: τι περικλείει, ποιες συλλογές, ποιες εκθέσεις, με ποιο πλαίσιο και με ποια οικονομική διαχείριση. Στις δημοκρατίες τα θέματα στρατηγικής ανάπτυξης των θεσμών συζητιούνται οργανωμένα και ανοικτά, δεν καθορίζονται μονομερώς ούτε παραδίνονται στα ιδιωτικά συμφέροντα ή την αφάνεια. Αυτονόητο είναι ότι τα διάδοχα σχήματα στη διεύθυνση του ΕΜΣΤ που απεργάζεται ο υπουργός δεν δεσμεύουν την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς, μας δεσμεύει όμως η υπόσχεση για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο πεπραγμένων των σχημάτων που διαχρονικά είχαν τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου