~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Καιρός να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία

ΤΥΠΟΣ



O κόσμος δεν εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης και κατ’ επέκταση δεν εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους. Αυτό είναι μία τάση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη έρευνα της «Public Issue» σχετικά με την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την τάση.
Το εύρημα αυτό τονίζει μία ηθική διάσταση της κρίσης των μέσων ενημέρωσης που συχνά θέλουμε να ξεχνάμε. H οικονομική κρίση, όμως, των τελευταίων ετών φαίνεται ότι έχει εντείνει την κρίση αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης. Μια κρίση που είναι θεσμική και αφορά και τους υπόλοιπους πυλώνες του πολιτεύματος, των πολιτικών συμπεριλαμβανομένων. Για τον δημοσιογραφικό κόσμο το πρόταγμα είναι σημαντικό, η κρίση της ελληνικής κοινωνίας και ο τρόπος που την παρουσιάζουμε μπορεί, και πρέπει, να γίνει το εφαλτήριο για να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Η παρουσίαση της σκληρής και πικρής αλήθειας είναι ο δρόμος για να ανακτήσει η ελληνική κοινωνία την αυτογνωσία της και να πάρει τα μέτρα που θα την οδηγήσουν σε μια νέα αυτοπεποίθηση. Και αυτοί που πρέπει να πουν αυτές τις αλήθειες είναι οι δημοσιογράφοι, είναι τα μέσα ενημέρωσης.
Η ΕΣΗΕΑ, το θεσμικό όργανο της μαχόμενης δημοσιογραφίας, έχει ρόλο να περιφρουρήσει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας, των δημοσιογράφων ως λειτουργών και εγγυητών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα αίτια που οδηγούν την κοινή γνώμη να θεωρεί τους δημοσιογράφους αναξιόπιστους πρέπει να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν διεξοδικά και στη βάση τους. Και ως επαγγελματικός κλάδος για ορισμένες περιπτώσεις και για ορισμένα φαινόμενα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να επανορθώσουμε στην πράξη, με έργα και με λόγια.
Την ίδια στιγμή ο κλάδος βάλλεται, συνάδελφοι είναι είτε άνεργοι είτε επί μακρόν απλήρωτοι. Η ΕΣΗΕΑ χρησιμοποιεί το κύρος και την εμπειρία που της δίνει η εκατονταετής παρουσία της για να αντιμετωπίσει την κρίση του επαγγέλματος. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η συνεχής, η διά βίου επανεκπαίδευση, της δημοσιογραφικής κοινότητας στις νέες τεχνολογίες και τις νέες προκλήσεις αποτελεί στόχο αιχμής για την Ενωσή μας. Η διάχυση καινοτόμων γνώσεων και στάσεων, η προβολή καλών πρακτικών, η συσπείρωση και η κινητοποίηση προς την κατεύθυνση των απαραίτητων αλλαγών είναι μονόδρομος.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Σημειώνεται συνεχής απαξίωση του Τύπου, η οποία εκφράζεται από πολύ χαμηλές κυκλοφορίες των εφημερίδων. Πρέπει να υπάρξουν σε όλα τα επίπεδα και με τη σύμπραξη θεσμικών παραγόντων συντονισμένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του Τύπου, καθώς οι νέες γενιές δεν διαθέτουν αναγνωστική κουλτούρα και είναι ορατός ο κίνδυνος της εξαφάνισης των εφημερίδων με ολέθριες συνέπειες για τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία. Μην ξεχνάμε ότι η ανάλυση και η κριτική των γεγονότων της επικαιρότητας είναι η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να έχουμε σωστούς και ενημερωμένους πολίτες, δηλαδή λειτουργική δημοκρατία.
Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου