~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Δύο χρόνια «Εφημερίδα των Συντακτών»

  ΤΥΠΟΣ   


Του Νικόλα Βουλέλη 
Η εφημερίδα μας συμπληρώνει σήμερα δύο χρόνια κυκλοφορίας. Εάν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα, αυτή η επέτειος δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Πολλοί επιχειρηματίες αποφασίζουν κάποια στιγμή να χρηματοδοτήσουν την έκδοση ακόμη μιας εφημερίδας. Επενδύουν ένα ποσό, υπολογίζουν τα προσδοκώμενα κέρδη, εκτιμούν τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, έχουν εξασφαλισμένη τη διασύνδεση με τους απαραίτητους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και ξεκινούν. Οι στόχοι τους είναι δεδομένοι και συνήθως δεν διακρίνονται για το πάθος τους για ενημέρωση...
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» όμως είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση, μοναδική και ανεπανάληπτη. Γιατί ξεκίνησε μέσα στην καρδιά της κρίσης, χωρίς να έχει τη στήριξη από κανέναν επιχειρηματία -διαπλεκόμενο ή όχι-, κανένα πολιτικό κόμμα, χωρίς ισχυρό ιδιοκτήτη-εκδότη, χωρίς να είναι συμπλήρωμα ενός συγκροτήματος ή ομίλου μέσων ενημέρωσης.
Η εφημερίδα αυτή είναι ένα ανεξάρτητο, συνεταιριστικό εγχείρημα με μόνη περιουσία το πάθος, το μεράκι και το υστέρημα των εργαζομένων της και συμπλήρωσε ήδη 24 ολόκληρους μήνες κυκλοφορίας. Αυτό και μόνο είναι αρκετός λόγος για να υπερηφανευόμαστε για την επέτειο των δύο χρόνων.
Ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η κριτική του δημόσιου βίου προϋποθέτει την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα και γι' αυτό θεωρήσαμε απαραίτητη την κατοχύρωση της πολυφωνίας της εφημερίδας. Tώρα η εφημερίδα κλείνει πλέον τον πρώτο κύκλο της, την περίοδο της εκκίνησης, της δοκιμασίας, της εδραίωσης. Μπροστά της είναι η φάση της ανάπτυξης, της σταθεροποίησης, της διεύρυνσης της απήχησής της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η εφημερίδα κατέκτησε ένα σημαντικό τμήμα του αναγνωστικού κοινού και της διαφημιστικής αγοράς, ενώ διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις στις κυκλοφορίες πανελλαδικά. Είναι η μόνη εφημερίδα η οποία σημείωσε αύξηση της κυκλοφορίας της, ενώ η συνολική κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της κυκλοφορίας της η «Εφημερίδα των Συντακτών» πέτυχε να αναγνωριστεί ως αξιόπιστη και έγκυρη πηγή αναφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανοιξε πολλά και ουσιαστικά μέτωπα στην ενημέρωση και την πληροφόρηση για θέματα που συνήθως αποσιωπούνται από σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης και παραμένει έπαλξη πολυφωνίας και πλουραλισμού.
Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται σε ειδυλλιακές συνθήκες αγοράς, αλλά μέσα σ' έναν άγριο ανταγωνισμό, ο οποίος επιδεινώνεται περισσότερο καθώς η κρίση αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία και πολλοί πολίτες αδυνατούν να αγοράζουν καθημερινά την εφημερίδα τους.
Δύο χρόνια και σχεδόν 600 τεύχη μετά το ξεκίνημα της εφημερίδας, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ξανά τις χιλιάδες των αναγνωστών μας που επιμένουν με πίστη και πείσμα να προτιμούν την εφημερίδα μας και εκφράζουμε ξανά την ελπίδα ότι όσοι την αγοράζουν το Σαββατοκύριακο θα γίνουν και καθημερινοί αναγνώστες μας.
Ταυτόχρονα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες φίλους και συνεργάτες της εφημερίδας μας που με τα άρθρα τους πλουτίζουν καθημερινά τις σελίδες μας και ενισχύουν την κριτική ματιά στις εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας για αυστηρή, σκληρή αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση, προς την εκάστοτε εξουσία, αλλά και προς όσους την διεκδικούν!
Ακόμη θερμά ευχαριστούμε όλους όσοι μάς γράφουν, μας στέλνουν μηνύματα ή μας τηλεφωνούν για να καταθέσουν απόψεις, παρατηρήσεις και μερικές φορές τη σκληρή κριτική τους για κείμενα, σχόλια, ρεπορτάζ ή σκίτσα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα μας. Να είναι βέβαιοι ότι όλα λαμβάνονται υπόψη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην πορεία μας γίνονται λάθη, σημειώνονται «απώλειες» θεμάτων, υπερβολές. Δεν είμαστε αλάνθαστοι και κυρίως αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώνουμε.
Ας γνωρίζουν όμως οι αναγνώστες μας ότι πίσω από τις αδυναμίες μας δεν κρύβονται κάποιοι άλλοι, αλλά απλώς ο «κακός εαυτός» μας, νοοτροπίες, προτιμήσεις, ίσως και εμμονές... Πάνω απ' όλα όμως αυτή η εφημερίδα είναι ένα πείραμα, στο οποίο δεν δοκιμάζονται μόνο οι τρόποι γραφής και ενημέρωσης, αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι σε νέες και πρωτοφανείς συνθήκες συλλογικής λειτουργίας. Συνειδητοποιούμε άλλωστε καθημερινά ότι η διαχείριση της ελευθερίας από τον καθένα είναι δύσκολη υπόθεση. Με αυτή την έννοια τα δύο πρώτα χρόνια ίσως είναι μια δικαιολογία...
Δεν θα ήθελα να συνεχίσω την αυτοκριτική μας σε μια επετειακή ημέρα. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω δύο ευχάριστες εξελίξεις, δύο αποφάσεις που θελήσαμε να τις θέσουμε σε εφαρμογή με τα δεύτερα γενέθλια της εφημερίδας. Η πρώτη αναφέρεται στη νέα ιστοσελίδα μας, η οποία από σήμερα είναι μια τελείως ανανεωμένη, υπερσύγχρονη και τεχνολογικά αναβαθμισμένη ιστοσελίδα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Η δεύτερη εξέλιξη εγκαινιάζεται στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 8-9 Νοεμβρίου και αφορά ορισμένες αλλαγές στην εμφάνιση και τη σελιδοποίηση της εφημερίδας με στόχο την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητάς της και τη διευκόλυνση όσων την παίρνουν στα χέρια τους. Με αυτές τις αλλαγές και τη συνεχή στήριξη των αναγνωστών μας ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κυκλοφορία της εφημερίδας μας για πολλά, πάρα πολλά χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου