~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Δυο χρόνια ζωής συμπλήρωσε «Η Εφημερίδα των Συντακτών»

   H ιστορία της «Εφημερίδας των Συντακτών»  

Οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για την έκδοση της εφημερίδας ξεκίνησαν από τις αρχές του 2012. Η ζύμωση κράτησε αρκετούς μήνες και η ιδέα αποκρυσταλλώθηκε το καλοκαίρι, για ένα ημερήσιο απογευματινό φύλλο με τίτλο «Η Εφημερίδα των Συντακτών». Στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκε η σύνθεση της διευθυντικής ομάδας με την εκλογή ως διευθυντή του Νικόλα Βουλέλη και αμέσως άρχισε η προετοιμασία για την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου. Την 1η Νοεμβρίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, όπου ανακοινώθηκε επισήμως η έκδοση της εφημερίδας και το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό και μοναδικό εγχείρημα που εκδηλώθηκε σε μια φάση κατά την οποία διαμορφώνονταν πρωτοφανείς συνθήκες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
«Η Εφημερίδα των Συντακτών», την οποία εκδίδει ο «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά» μέσω της «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» στην οποία ο Συνεταιρισμός είναι ο κύριος μέτοχος, συγκροτήθηκε κυρίως από πρώην εργαζόμενους στην «Ελευθεροτυπία» και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» -δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς- αλλά και από πρώην εργαζόμενους σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Ήταν μια πραγματικά νέα εφημερίδα που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και ήθελε να συμβάλει στην υπέρβασή της. Μια συνεταιριστική εφημερίδα που έμπαινε δυναμικά στην αγορά, χωρίς να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης ή ενός πολιτικού κόμματος, χωρίς έναν ισχυρό ιδιοκτήτη-εκδότη, χωρίς να είναι τμήμα ενός συγκροτήματος ή ενός ομίλου μέσων ενημέρωσης.

Η εφημερίδα αυτή κλήθηκε να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνίας, που ζητά ανεξάρτητη, πολυφωνική και σε βάθος ενημέρωση, ουσιαστική έρευνα και ανάλυση κάθε πτυχής της πραγματικότητας, και κυρίως αυστηρή, σκληρή, αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση, και προς την εκάστοτε εξουσία και προς τους εκάστοτε διεκδικητές της.

Η έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» συνέπεσε με μια φάση βαθύτατων ανακατατάξεων τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στην ίδια την κοινωνία, εκεί όπου εκκολάπτονται νέες ιδέες, απόψεις και ρεύματα. Η εφημερίδα δεσμεύτηκε ήδη από την πρώτη συνέντευξη Τύπου ότι θα έχει ανοιχτές τις κεραίες της για τα νέα μηνύματα και ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου τοπίου, σε προοδευτική κατεύθυνση.
Διακηρύξαμε εξαρχής ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η κριτική του δημόσιου βίου προϋποθέτει, σήμερα, την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο αν μετέχει στα παλιά ή στα νέα πλέγματα εξουσίας που δημιουργούνται, δηλαδή στη νέα διαπλοκή. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι καμιά εξάρτηση από πολιτικές, οικονομικές ή κομματικές εξουσίες. Η στάση αυτή δεν σημαίνει αποξένωση από την κοινωνία. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ενδιαφέρεται για όλους τους πολιτικούς χώρους και θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός ευρύτατου φάσματος της κοινωνίας, που εκτείνεται από τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης μέχρι την άκρα αριστερά. Η εφημερίδα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες των μεγάλων πόλεων, αλλά και της περιφέρειας, τους εργαζόμενους, αλλά και τους άνεργους, που θέλουν μια εφημερίδα η οποία δεν θα τους κοροϊδεύει, δεν θα τους παραπλανά και δεν θα τους αποκοιμίζει.
Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα κατοχύρωσαν την πολυφωνία της εφημερίδας ως αναγκαίο όρο της αυτονομίας της. Αυτή η πολυφωνία εξασφαλίζεται μέσα από τη συνεργατική, συνεταιριστική μορφή οργάνωσης της εφημερίδας, που ανήκει και ελέγχεται από το σώμα των εργαζομένων σε αυτήν. Άλλωστε, τα μέλη του συνεταιρισμού, συνεισέφεραν το κεφάλαιο, στο οποίο στηρίζεται το εγχείρημά μας και η γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού εκλέγει τα μέλη της διευθυντικής ομάδας.
Το νέο εγχείρημα στήριξαν εθελοντικά πολλοί επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά εξίσου αποφασιστική για την ενίσχυση του πλουραλισμού της εφημερίδας ήταν η συμβολή εκατοντάδων συνεργατών-αρθρογράφων από τον επιστημονικό και τον πολιτικό κόσμο, από τον χώρο του πολιτισμού και των πανεπιστημίων, από τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα, από τον χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, από την Εκκλησία ή από απλούς πολίτες.
Η εφημερίδα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ελάχιστα ως μηδαμινά μέσα, με το υστέρημα των εργαζομένων της και με την ενίσχυση φίλων, εδραίωσε την παρουσία της, έχει θετικό πρόσημο κυκλοφορίας σε σχέση με τις άλλες εφημερίδες, διεκδικώντας μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά, κέρδισε ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού αναγνωστικού κοινού και της διαφημιστικής αγοράς και έχει πλέον μια υπερσύγχρονη διαδικτυακή παρουσία με ευρύτατη επιρροή και απήχηση. Η “Εφημερίδα των Συντακτών” είναι η μόνη εφημερίδα που δεν χρωστάει στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε τράπεζες.
Ταυτόχρονα, η εφημερίδα πέτυχε πολύ γρήγορα να κατοχυρωθεί ως αξιόπιστη και έγκυρη πηγή αναφοράς, σεβόμενη τη δεοντολογία και αρνούμενη να υιοθετήσει την σκανδαλοθηρία και τον κιτρινισμό. «Η Εφημερίδα των Συντακτών» άνοιξε πολλά και ουσιαστικά μέτωπα στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, για θέματα που συνήθως αποσιωπούνται από σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά κυρίως παρέμεινε πιστή στις ιδρυτικές αρχές της ως μια έπαλξη πολυφωνίας και πλουραλισμού, που δεν φοβάται να λέει την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση και να δίνει βήμα σε ένα ευρύτατο φάσμα απόψεων και ιδεών, προάγοντας ουσιαστικά το διάλογο και θωρακίζοντας την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία, τη στιγμή που στη συντριπτική πλειονότητα των εντύπων κυριαρχεί η μονότονη και ομοιόμορφη συμμόρφωση στις επιταγές των ισχυρών της διαπλοκής.
Δύο χρόνια μετά, σας καλωσορίζουμε στον ανανεωμένο ιστότοπό μας http://www.efsyn.gr/  και σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε να στηρίζετε μια εφημερίδα χωρίς εξαρτήσεις από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, μια εφημερίδα με τη δική της άποψη. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι η δική μας απάντηση στην κρίση.  Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Μαζί, συνεχίζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου